Mgr. Dana Váhalová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.02.2015 22:19:00

Válka likviduje už tak slabou ekonomiku Ukrajiny a ohrožuje Evropu

Válka likviduje už tak slabou ekonomiku Ukrajiny a ohrožuje Evropu

Ministryně financí Ukrajiny Natalia Jaresko oznámila, že den bojů na východě Ukrajiny představuje náklady pro státní pokladnu 5-10 milionů dolarů.

 Podle ní, hrubé výpočty ukazují, že válka bere nejen spoustu peněz z rozpočtu, ale také vedla ke ztrátě až 20% hospodářské výkonnosti Ukrajiny a ztrátě 7% území. Dle jejich slov Ukrajina anexí Krymu přišla o 5% HDP a válkou na východě Ukrajiny o oblasti jeho tvorby 10-15% HDP.

Vezmeme-li v úvahu, že HDP Ukrajiny v roce 2013 představoval cca 177 miliard USD, jedná se o ztrátu ve výši až 35 miliard USD, což představuje 814 miliard Kč. K tomu je třeba připočítat náklady na 850 tisíc uprchlíků z východních oblastí. Ukrajinská ekonomika navíc prožívá bankovní krizi, a pokud nedostane v nejbližší době stabilizační úvěr od MFF, hrozí ji další ztráty.

Ukrajinská společnost je unavena, což se ukazuje při mobilizaci ukrajinských občanů. Navíc pravidelné ukrajinské armádě se nedaří rychle porazit separatisty a boje začínají mít stále více poziční charakter, když vzájemné odstřelování přináší větší a větší oběti z řad civilního obyvatelstva.

Řešení této krize může být buď cestou rozhodného vítězství na východě, nebo okamžitého zastavení bojů. K první variantě však Ukrajina potřebuje dodávku nových zbraní a vybudování nové armády, což vyžaduje početnou skupinu zahraničních instruktorů a peníze. Pak však hrozí, že válečný konflikt může překročit hranice dalších zemí a v Evropě skončí mír.

Jediným východiskem z této situace je varianta druhá, tj. okamžité zastavení válečných operací. V této souvislosti s velkou nadějí očekávám mírovou iniciativu ze strany Francie a Německa na ukončení konfliktu. Považuji však za potřebné do jednání zapojit i ukrajinskou stranu.

Ukrajině nepomohou dodávky zbraní, stejně jako nepomohly zemím kteréhokoliv jiného konfliktu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama