Mgr. Dana Váhalová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

27.09.2017 11:17:21 - guffi

Nebude jen hůř?

Když čtu o všech těch ,,katastrofách“ v zemědělství, pokládám si otázku, kam zemědělství spěje? Nedokáži si představit, že bych se rozhodl se tím živit, a hlavně, že by mě to uživilo. A co je nejhorší, vůbec mě nenapadá, jak by se to dalo změnit. Zemědělství je dost závislé i na počasí a tomu neporučí nikdo.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

05.10.2017 14:50:57 - Mgr. Dana Váhalová
Do zemědělství se   lidé  moc  nehrnou  právě proto, že je to odvětví s nejvyšší mírou rizika. Počasí  skutečně  nikdo neporučí , stále častější výkyvy extrémního sucha, povodní i jiných přírodních vlivů , jsou značným rizikovým faktorem. Také překotně  rozvíjející se globální spotřebitelské trhy , důsledky regulačních vlivů EU  a nerovnoměrné dotace  jednotlivých států, vytvářejí negativní dopady na konkurenceschopnost. Mnozí  zemědělci pak  preferují jistý výsledek (řepka olejka)

před nejistým (  živočišná výroba, pěstování zeleniny a ovoce).

Přesto bych to neviděla úplně černě. Našim cílem je nejenom zvýšení konkurenceschopnosti,  ale především trvalé udržitelnosti českého zemědělství, potravinářství, rybářství, lesnictví i vodního hospodářství.ČR by dle vytvořených koncepcí a  zaváděných opatření  měla být v roce 2030 přiměřeně potravinově soběstačná v základních komoditách, které lze v tuzemsku produkovat. Případnou nadprodukci bychom neměli vyvážet v podobě komodit, ale v hotových potravinářských výrobcích.

V zájmu zachování tradičních a klíčových odvětví rostlinné i živočišné výroby Mze poskytuje  finanční prostředky – dotace,podporuje investice do moderních technologií v zemědělství, lesnictví a potravinářství .  Zvýšení  kvality  života na venkově nesmí být   pouhým heslem ale,   musí  mít  reálnou podobu.