Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.07.2016 16:15:00

Abychom nekázali vodu a nepili víno. Zástup mučedníků nás k tomu zavazuje

Abychom nekázali vodu a nepili víno. Zástup mučedníků nás k tomu zavazuje

Daniel Herman se v Betlémské kapli zúčastnil vzpomínky na mistra Jana Husa.

V Betlémské kapli se 6. července konala slavnostní bohoslužba k 601. výročí mučednické smrti Jana Husa.

Daniel Herman uctil jeho památku společně s představiteli církví, osobnostmi veřejného života a nejširší veřejností. 

Bohoslužbu k 601. výročí mučednické smrti katolického kněze a církevního reformátora vedl patriarcha Církve československé husitské Tomáš Butta.

Ministr kultury uctil Husovu památku společně s představiteli církví, osobnostmi veřejného života a dalšími přítomnými. 

„Sestry a bratři, 601. rok od justiční vraždy mučedníka svědomí a reformátora církve mistra Jana Husa je velkým mementem. Lidským pohledem viděno ztratil všechno, co mohl, včetně svého života. Pod zorným úhlem věčnosti však donesl své roucho k branám Výsosti neposkvrněné lží a přetvářkou. I po více než 600 stoletích jeho příklad a soulad mezi slovem a životem inspiruje a motivuje. Pro nás všechny, a zvláště pro nás, kteří stojíme ve veřejné službě, je tento příklad velkou výzvou. Abychom nekázali vodu a nepili víno -  zástup mučedníků a proroků časů dávných i nedávných nás k tomu zavazuje.“

Daniel Herman

Ve svých projevech mnozí z řečníků varovali před ztrátou hodnot, za které Hus zemřel – víry a pravdy. Podle ministra kultury středověký kazatel obětoval svůj život mimo jiné pro přesvědčení o rovnosti lidí. "Dokázal tak, že existují hodnoty, pro které stojí položit život. To je velmi silné poselství a myslím si, že bychom ho neměli přeslechnout," řekl Daniel Herman.

Ministr kultury si pak společně s dalšími zúčastněnými představiteli slavnostní bohoslužby připomněl sktečnost, že Husovy ideály, se kterými ho v dnešní době spojujeme – svoboda vzdělání, svoboda projevu, odpor proti nepoctivosti a nespravedlivě vykonané moci, mají své pevné kořeny i zahranicemi naší země, v Evropě.

Všichni přítomní si též připomněli památku mistra Jeronýma Pražského, od jehož smrti uplynulo 600 let.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama