Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.04.2016 7:31:00

Ministr Herman se v Nizozemsku zúčastnil oslav Dne Komenského

Ministr Herman se v Nizozemsku zúčastnil oslav Dne Komenského

Ministr kultury se zúčastnil ve dnech 1. – 3. 4. 2016 při návštěvě Holandska oslav výročí narození Jana Amose Komenského v Naardenu.

 Ministr kultury Daniel Herman se na pozvání ředitele Památníku J. A. Komenského zúčastnil oslavy Dne Komenského v Naardenu v Nizozemsku. Památník J. A. Komenského je nejvýznamnější formou kulturní spolupráce s Nizozemským královstvím. Ministerstvo kultury se podílí na jeho správě finančně prostřednictvím Muzea Komenského v Uherském Brodě (na základě usnesení vlády ČR č. 381 z 21. 4. 2004 o zajištění péče ČR o Památník J. A. Komenského v nizozemském Naardenu).

Na radnici obce Gooise Meren (Markstraat 22, Naarden) Daniela Hermana a delegaci z Ministerstva kultury a jeho příspěvkových organizací přivítala v sobotu 2. dubna krátce před 11. hodinou starostka obce paní Albertine van Vliet-Kuiper a ředitel Muzea Komenského pan J. F. van der Linde.

Slavnostní ceremoniál sobotních oslav v Muzeu Komenského zahájil úvodním slovem pan J. C. van Oostveen, předseda Výkonného výboru Muzea a Mauzolea Komenského.

Poté Daniel Herman spolu se členy delegace a zastupitelských úřadů ČR a SR položil věnec na hrob J. A. Komenského v Mauzoleu.

"Cítím se poctěn, že mohu vzdát hold Janu Amosi Komenskému jménem Ministerstva kultury České republiky. A také cítím pokoru, když stojím u hrobu této velké osobnosti naší společné evropské historie. Komenský, skutečný učenec, strávil svůj život prací na ambiciózním úkolu reformy lidské společnosti prostřednictvím vzdělávání přístupného pro všechny. Je třeba mít na paměti jeho základní myšlenku svobody lidské spirituality," uvedl ministr při svém projevu u hrobu J. A. Komenského.

V poledne se k delegaci připojil bývalý belgický premiér

V Muzeu Komenského si pak delegace prohlédla výstavu Slovo a pravda. V poledne se k delegaci připojil p. Herman Van Rompuy, bývalý belgický premiér a do r. 2014 předseda Evropské rady.

U sochy Komenského na Markstraat pak velvyslanci zemí V4 a představiltelé města Naarden položili věnce.

Po 13. hodině ve Velkém kostele (Grote Kerk) za účasti veřejnosti proběhla přednáška prof. dr. Lea Lucassena s názvem „We are all citizens of one world; migration as normal human behavior“. Po hudebním programu, který následoval po přednášce, přednesl v 15 hodin Laudatio k Ceně Komenského předseda poroty, udělující tuto cenu, dr. Gottfried Leibbrant. Cena byla zřízena v roce 2011 Nadací Muzea J. A. Komenského. Je spojována s šířením idejí teologa, pedagoga a politického myslitele J. A. Komenského. Každoročně je udělována osobě, projektu či instituci, které se zasazují o podobné myšlenky, jaké prosazoval J. A. Komenský. Oceňuje úsilí laureátů při podpoře vzdělávání v globalizující se společnosti, je i uznáním za významný přínos ke společenskému rozvoji.

Jejím nositelem se stal pan Herman Van Rompuy, bývalý předseda belgické vlády a do roku 2014 také první stálý předseda Evropské rady. Porota u něj ocenila schopnost překlenovat rozdíly, zaměřit se na dialog a řešit problémy s úctou k základním hodnotám v souladu s učením Komenského. Herman Van Rompuy ve svém projevu připomněl skutečnost, že Komenský našel ve své době útočiště v tolerantním Nizozemsku. Nikoliv jako imigrant rozhodnutý zůstat, nýbrž jako politický a náboženský uprchlík v naději, že se vrátí do své vlasti.

Nedělní program

Včera měl ministr Herman (spolu s Vlastislavem Ourodou, náměstkem pro řízení sekce kulturního dědictví MKČR, Pavlem Hlubučkem, ředitelem odboru ochrany movitého kulturního dědictví, muzeí a galerií MKČR, Petrem Hnízdem, ředitelem odboru mezinárodních vztahů, Miroslavem Vaškových, ředitelem Muzea J. A. Komenského v Uherském Brodě, Martin Reissnerem, ředitelem Moravského zemského musea i dalšími členy doprovodu) na programu návštěvu Domu Anny Frankové v Amsterodamu, návštěvu Národního muzea (Rijksmuseum) a Muzea Van Gogha.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama