Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.11.2015 7:33:00

Ministr Herman uctí památku studentů a zúčastní se předávání Cen Paměti národa

Ministr Herman uctí památku studentů a zúčastní se předávání Cen Paměti národa

Daniel Herman 17. listopadu mimo jiné uctí památku studentů zbitých na Národní třídě a zúčastní se předávání Cen Paměti národa. V ministrově programu je dále děkovná mše za svobodu i ekumenická bohoslužba za oběti totalitních režimů.

 Státní svátek, Den boje studentů za svobodu a demokracii, zahájí ministr kultury Daniel Herman spolu s dalšími představiteli společenského a kulturního života účastí na děkovné mši za svobodu v pražském kostele Panny Marie Vítězné a Pražského Jezulátka. Od 10:00 hod. ji bude celebrovat českobudějovický biskup Vlastimil Kročil, který právě kvůli náboženské nesvobodě a nemožnosti studovat musel za totality zvolit cestu emigrace.

Poté ministr Herman položí květiny u pamětní desky 17. listopadu na Národní třídě, kde byla brutálně rozehnána demonstrace, která stála v počátku Sametové revoluce.

Od 18 hodin se Daniel Herman v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha zúčastní ekumenické bohoslužby za oběti totalitních režimů, při které zazní světová premiéra Panychidy mladého českého skladatele Petra Koronthályho. Jde o šestivětou cyklickou skladbu pro sóla, sbor a symfonický orchestr, napsanou na staroslověnský text mše za zemřelé pravoslavného ritu.

Od dvaceti hodin pak bude ministr ve Státní opeře přítomen předání cen Paměti národa, jež letos převezmou vězenkyně z koncentračního tábora v Osvětimi Anna Hyndráková, bojovník Slovenského národního povstání Branislav Tvarožek, Lýdia Kovářová, která za II. světové války zachránila život skupině partyzánů a své rodině a bojovník od Tobruku Viktor Wellemín.

„Sedmnáctý listopad bude také letos připomínán mnoha způsoby a v mnoha kontextech,“ uvedl Daniel Herman, „neměli bychom však připustit, aby byl zastřen jeho základní étos: Je a zůstává především připomínkou boje za svobodu a demokracii, za niž byli především mladí lidé ochotní jít i do střetu s brutalitou totalitní moci. Boj za respektování základních lidských hodnot, svobod a práv je v dnešní složité době navíc palčivě aktuální.“

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama