Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.01.2015 10:45:54

Ochráníme práva umělců, aby mohli svobodně tvořit

Ochráníme práva umělců, aby mohli svobodně tvořit

Ministr kultury připojil svůj podpis k deklaraci ministrů kultury EU

Ministr kultury Daniel Herman se připojil k deklaraci ministrů kultury Evropské unie, kterou vyjadřují své odhodlání společně bojovat za šíření základních evropských hodnot, jakými jsou právo svobodného projevu a svobody umělecké tvorby.

Deklarace ministrů kultury EU, která vyjadřuje jejich odhodlání společně bojovat za šíření základních evropských hodnot.

Obsahem této deklarace, ke které se připojili všichni ministři kultury států Evropské unie, je jednotné odsouzení teroristického útoku na členy redakce satirického časopisu Charlie Hebdo v Paříži. Ministři států EU vyjadřují své odhodlání společně bojovat za šíření základních evropských hodnot, jakými jsou práva svobodného projevu a svobody umělecké tvorby“.

Text deklarace:

Ve středu 7. ledna 2015 přišlo teroristickým útokem na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo v Paříži o život 12 lidí, povětšině žurnalistů a umělců, pracujících pro tento časopis.

Navzdory vyhrůžkám smrtí přísahali, že budou pokračovat ve svobodném projevu názoru a tvorby s humorem a talentem. Byli zavražděni proto, že kreslili a publikovali karikatury.

Tento ohavný čin byl spáchán s úmyslem je navždy umlčet, ukončit publikování časopisu a v širším slova smyslu omezit svobodu názoru, slova a tvorby. Tyto svobody představují základní hodnoty evropské demokracie. Jsou univerzálními demokratickými hodnotami.

V čase hlubokého smutku a žalu my, ministři kultury Evropské unie, odsuzujeme toto nesmyslné barbarství, namířené na ohrožení našich základních hodnot, a to tím nejnásilnějším způsobem.

Jednomyslně věříme, že umělecká svoboda a svoboda projevu stojí pevně a neochvějně v srdci našich společných evropských hodnot. Francie a její spojenci v Evropské unii tyto hodnoty ochraňují a šíří je po celém světě. Potvrzujeme, že v tomto odhodlání budeme do budoucna pokračovat.

My, ministři kultury Evropské unie, neakceptujeme snahy teroristů zavést jejich vlastní standardy. Od nepaměti je umění inspirací k reflexi, umožňující vznik nových myšlenek a bojující proti intoleranci a ignoranci. Je to svoboda projevu v kulturně rozmanitém prostředí, která umožňuje smysluplný dialog těmto myšlenkám.

My, ministři kultury Evropské unie, tímto projevujeme solidaritu hájit svobodu projevu a slibujeme, že ochráníme práva umělců, aby mohli svobodně tvořit.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama