Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.11.2016 5:34:00

Tvorba Ivana Mrkvičky posiluje symbol česko-bulharského kulturního partnerství

Tvorba Ivana Mrkvičky posiluje symbol česko-bulharského kulturního partnerství

Ministr kultury Daniel Herman navštívil výstavu věnovanou odkazu českého malíře Ivana Mrkvičky v Bulharském kulturním institutu v Praze.

Výstava, která se koná pod záštitou ministra kultury Bulharské republiky pana Veždiho Rašidova, je věnována 160. výročí narození českého malíře, jehož dílo je těsně spojeno s bulharskou kulturou po Osvobození. Ivan Mrkvička (23. 4. 1856 – 16. 5. 1938) byl jedním ze zakladatelů Státní výtvarné školy (dnes Národní akademie výtvarných umění) v Sofii v roce 1896 a stal se jejím prvním ředitelem a profesorem malby. Měl výjimečný vliv na zformování mladých bulharských tvůrců a dodnes je stále uznávaný širokou bulharskou veřejností. Již méně známý je ale v rodných Čechách. Proto si Bulharský kulturní institut v Praze dal za cíl popularizovat umělcovo jméno a dílo i před českým publikem, vyhledat obrazy, které se zachovaly v České republice a rozšířit tak informace o jeho posledních letech v Čechách.

Organizátory výstavy jsou například Velvyslanectví Bulharské republiky v ČR, Bulharský kulturní institut v Praze, Národní výtvarná akademie, Sofijská městská galerie, i Regionální historické muzeum v Sofii, Národní galerie v Praze, Západočeská galerie v Plzni a další. Výstava se koná za podpory „Komunikační strategie Bulharské republiky pro Evropskou unii“.

Ministr kultury Daniel Herman: „Tvorba Ivana Mrkvičky, jedné z největších osobností česko-bulharských vztahů, posiluje symbol česko-bulharského kulturního partnerství. Dílo českého malíře, který aktivně přispěl k uměleckému životu v Bulharsku a řadí se k zakladatelům bulharského moderního malířství, zdobí bulharské státní instituce, muzea a galerie. Tato výstava je tak nejen vhodnou příležitostí pro rozšíření povědomí české široké veřejnosti o přeshraničním významu osobnosti Mrkvičky, ale také přibližuje naši kulturní vzájemnost.“

V kontextu s tímto projektem je důležité zmínit, že Bulharsko se prostřednictvím svého institutu od roku 2001 stará o umělcův hrob na pražských Malvazinkách. Letos nechal institut prostřednictvím zkušené restaurátorky Antoanety Temenugové zrenovovat náhrobní desku.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama