Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

20.11.2014 15:37:13 - Simona Libná

zahraniční politika

Bohuslav Sobotka nikdy nemluvil o Havlovi nikterak oslavně. Až teď, když byl pozván do Kongresu, změnil nepatrně svou rétoriku. Své lidi (např. Zaorálka) si ale zkrotit neumí. Co vy na to? Nemyslíte, že nám hlavní představitelé naší zahraniční politiky- Sobotka, Zeman, Zaorálek…škodí? A co s tím? Vyměnit? Simča

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

23.11.2014 22:15:46 - Mgr. Daniel Herman
 

Vážená paní Simono, česká zahraniční politika je záležitostí české vlády a česká vláda má samozřejmě postupovat v souladu s hlavou tohoto státu, protože by bylo nešťastné, kdyby nastala nějaká disharmonie. Pokud jde to roli Václava Havla, je to člověk, který působil v politice velmi dlouho, nezasáhl jen do života všech občanů, ale také konkrétních politických stran. Protože byl jedním z politických subjektů, je jasné, že ne vždy jeho jednání muselo nutně odpovídat i názorovým postojům představitelů jednotlivých politických stran, nebo také tomu, jak tyto strany a jejich představitelé postupovali v praxi. Je potřeba si uvědomit, že náš moderní český stát vznikal po několik let po listopadu 1989 za složitých okolností přechodu k demokracii a tržnímu hospodářství a vyřešení otázky rozdělení našeho federálního státu. Pokud jde o naši zahraničně-politickou orientaci, naše směřování je jasně dané členstvím v Evropské unii a NATO. S tím spojena celá řada konkrétních otázek, které se týkají našich postojů vůči zemím, které zjevně porušují lidská práva, s nímž současně máme diplomatické styky a pokoušíme se udržovat i dobré ekonomické styky. Není pochyb o tom, že Václav Havel některé věci vyjadřoval mnohem ostřejším jazykem, než tak dělají někteří dnešní představitelé. Stejně tak nás ale nové okolnosti v mezinárodním dění učí, že je třeba se k Havlovi v mnohém vracet. Proto ho možná znova objevují i to politici, pro které zatím jeho význam stál poněkud stranou.

Kolem výročí 25 let od listopadové revoluce v roce 1989 dochází k jakémusi lámání chleba. Přes různé názorové rozdíly, přes různé skutečné či domnělé rozpory, které nastaly během politického života v minulých letech, je potřeba se sjednotit na tom, co je základní. Že je Václav Havel ve Spojených státech a západním světě uznávanou osobností, je celkem zřejmé a není potřeba to dokazovat. O tom, kam bude naše země nakonec směřovat, nerozhoduje nakonec nikdo jiný, než občané. Jmenovala jste několik osob, každá z nich byla zvolena podle pravidel hlasy českých občanů. Život této země určují naši občané a nikdo jiný. Když je řeč o výměně politiků, pokud nejde o nějaké vyloženě trestní jednání, nebo velké poškození této země, je třeba vyčkat dalších voleb, které jsou tím nejspolehlivějším prostředkem, jak se lidé mohou vyjádřit a dosáhnout nějaké změny.