ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,94. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.03.2010 15:26:18

Americká obchodní komora chce řídit české zákonodárce

Americká obchodní komora chce řídit české zákonodárce

Americti podikatelé diktují českým politikům, kdy přijmout jejich návrhy zákonů.

Americká obchodní komora přišla podle Hospodářských novin s nápadem předložit českým politikům novelu zákona o veřejných zakázkách, a co víc, určila už i termín, kdy se má tato novela schválit. K tomuto nápadu je měla přivést nespokojenost s mírou úspěšností amerických firem ve státních výběrových zakázkách. „Jsem předsedou Unie malých a středních podniků. Zároveň jsem poslancem PSP ČR, ale nikdy bych si nedovolil vykřikovat lhůty, do kterých mají naši zákonodárci zákony schválit. To ale neznamená, že nápad na zprůhlednění výběrových řízení odsuzuji. Naopak,“ zdůrazňuje David Šeich.

Unie malých a středních podniků (UMSP) vítá každý příspěvek podnikatelské sféry, který pomůže k odstranění korupce a sama v této oblasti podniká kroky k nápravě. Nesouhlasí však s přímým úkolováním českých zákonodárců. „To je naprosto nepřijatelné! Obzvlášť od zahraničních subjektů,“ říká Šeich. Poukazuje tím na to, jak ředitel komory Weston Stacey prostřednictvím médií oznámil: „Budeme chtít od politiků slib, že tu novelu prosadí během prvních tří měsíců existence nové vlády. Tím ukážou, jak boj s úplatky myslí vážně."  David Šeich, který tyto kroky neschvaluje. „To už zavání skoro lobbingem. Sestavit skupinu ze zákonodárců, napsat jim zákon a diktovat, kdy mají tento zákon schválit. Pokud by tu jejich pracovní skupinu tvořila například Hospodářská komora ČR, Unie malých a středních podniků, Transparency International, apod., pak bych to považoval za mnohem průhlednější metodu než skupinu sestavenou ze zákonodárců,“ dodává Šeich.

UMSP si je vědoma, že v České republice jsou veřejné zakázky velkým problémem, který se nedaří dlouhodobě řešit. Nebrání se žádným návrhům a změnám, které by pomohly zvrátit stávající stav. Proto nyní pracuje na novele zákona o veřejných zakázkách a novele zákona o lobbingu. Ale v obou případech se jedná o návrhy a ne materiály, které doprovází jakákoliv ultimáta.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama