ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,94. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.08.2010 20:20:59

Ministerstvo zahraničí opakovaně ignoruje poslance

Ministerstvo zahraničí opakovaně ignoruje poslance

Členové Zahraničního výboru očekávali na dnešním jednání podrobné informace k plánovanému uzavírání zastupitelských úřadů České republiky v zahraničí. „Nejsme o moc moudřejší, než včera,“ nechal se slyšet po zasedání místopředseda výboru David Šeich

 

 Ministerstvo opakovaně rozhodovalo bez předchozí konzultace se Zahraničním výborem, i když nám byla přislíbena bývalým ministrem zahraničí Janem Kohoutem,“ dodává. Podle Šeicha mohl výbor jednat na tzv. uzavřeném jednání, pak by se ministerstvo nemuselo bát, že u sdělování citlivých informací bude veřejnost.

 

Opakované kritiky ze strany Zahraničního výboru si tak na zasedání výboru vyslechl  1. náměstek ministra zahraniční Jiří Schneider, který byl na jednání přítomen. Poslancům dnes nepředložil ani seznam zastupitelských úřadů, které plánuje jeho ministerstvo uzavřít. „Nedozvěděli jsme se v podstatě nic. Tudíž ani po dnešním jednání nemohu změnit svůj názor, že tyto kroky ministerstva zahraničí považuji za nesystémové a nekoncepční,“ konstatoval Šeich. „Nedostali jsme dodnes odpovědi na otázky, jak budou v těchto zemích pokryty např. obchodní zájmy. Toto opravdu není bezvýznamná otázka. Nemluvě o krajanech, kteří tam žijí, turistech, kteří využívají konzulárních služeb a služeb ambasád, které mohou zachránit i život. Je kolem toho ještě spousta otazníků.“

 

Zahraniční výbor přijal usnesení, kde mj. žádá ministra zahraničních věcí, aby předložil analytický podklad, který bude zahrnovat důvody k uzavření některých českých zastupitelských úřadů v zahraničí a to do 30. 9. 2010. „Věřím, že přístup současného vedení ministerstva bude jiný a tato usnesení nebudou jen výkřiky do prázdna,“ doufá místopředseda Šeich.

 

Usnesení přijata na jednání Zahraničního výboru dne 11. 8. 2010

 

Zahraniční výbor

-        konstatuje, že přes opakovaná usnesení nebyl opětovně předem informován o záměru Ministerstva zahraničních věcí uzavřít některé české zastupitelské úřady v zahraničí.

 

-        žádá ministra zahraničních věcí, aby se podle § 39, odst. 2 jednacího řádu Poslanecké sněmovny dostavil na další schůzi zahraničního výboru a objasnil důvody, které ho vedly k rozhodnutí o uzavření některých českých zastupitelských úřadů v zahraničí a aby představil koncepci české zahraniční politiky na další období.

 

 

-        žádá ministra zahraničních věcí o předložení analytického podkladu, který bude zahrnovat důvody k uzavření některých českých zastupitelských úřadů v zahraničí a to
do 30. 9. 2010.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama