ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,94. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.03.2010 10:59:25

Zpřísním pravidla fungování sněmovních vyšetřovacích komisí

Zpřísním pravidla fungování sněmovních vyšetřovacích komisí

Sněmovní vyšetřovací komise je dnes synonymem neschopnosti a vyvolává spíše úsměvy. Mělo by tomu být ale přesně naopak.

Mají budit respekt a hlavně přinášet fakta k případům, pro které byly zřízeny. „Dnes si lidé myslí, že tyto vyšetřovací komise jsou zřízeny primárně kvůli tomu, aby zametly kauzy pod koberec. Má se ale přece jednat o nezávislé vyšetřovací subjekty, které mají případy spíše osvětlit. Která z nich ale něco osvětlila? Jejich činnost je velmi pasivní a mě by zajímalo proč,“ říká poslanec za ODS David Šeich.

 

Nyní jsou zřízeny čtyři vyšetřovací komise. Lidově jsou pojmenovány jako komise pro kauzy plzeňských práv, Krakatice, Morava a Kapsch. „Je pravda, že některé z nich mají výsledky své práce předat na konci dubna roku 2010, ale je potřeba zdůraznit, že nemají zvoleného ještě ani předsedu své komise a proto nemohou pracovat. To je naprosto neakceptovatelný stav,“ říká Šeich. „Alarmující je fakt, že jsem v Jednacím řádu Poslanecké sněmovny, ani v příloze č.1 – Jednacím řádu vyšetřovací komise nenašel ani zmínku o sankcích, které hrozí členům komisí v případě nečinnosti. Když poslance nemotivují morální důvody, musíme přistoupit k motivaci formou trestů,“ dodává Šeich.

 

Změnu v pravidlech zřizování a fungování sněmovních vyšetřovacích komisí chce navrhnout poslanec Šeich. Je připraven i na osočování z populismu. „Ať si to klidně označují za populistické gesto, to mě neodradí od toho, abych na zpřísnění pravidel pracoval a snažil se je prosadit. Současný stav se musí změnit. Já to naopak považuji za velmi nepopulární krok, ze kterého nejspíš někteří mi kolegové poslanci nadšeni nebudou,“ dodává Šeich.

 

„Už se nesmí opakovat, že se volání po zřízení vyšetřovacích komisí, ke kterým přistupují zejména sociální demokraté,  stane pouze nástrojem alibismu a výsledek bude nulový. Proto nyní pracuji na návrhu, který co nejdříve předložím sněmovně ke schválení a věřím, že najde většinovou podporu. Každý rozumný poslanec se musí zasadit o to, aby začaly být sněmovní vyšetřovací komise konečně funkční.“ vysvětluje Šeich. Podle něj by se mělo jednat o sankce například finanční a to v takové míře a stanovení termínů, které by komise musely dodržet. „Změny by měly být například v určení pevných lhůt, ve kterých mají komise začít jednat a doložit svá zjištění. Dále budu navrhovat navázání finančních odměn předsedovi a členům komisí na výsledky nových zjištěných skutečností,“ vysvětluje Šeich. Celý návrh zveřejní bezprostředně po jeho dokončení.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama