Mgr. Hayato Okamura

  • KDU-ČSL
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.02.2023 17:05:00

Peking i Kreml považují svoje vidění světa za nadřazené Západu

Peking i Kreml považují svoje vidění světa za nadřazené Západu

Komentář na facebookovém profilu k jednání odborného semináře mezinárodního centra pro boj s hybridními hrozbami v Helsinkách.

 ABY NEBYLI NAŠE DĚTI A VNUCI ZOTROČENI

Tento týden jsem se jako člen sněmovní Stálé komise pro hybridní hrozby zúčastnil odborného semináře mezinárodního centra pro boj s hybridními hrozbami v Helsinkách.

Uvádím alespoň několik málo ,,střípků" z přednášek bezpečnostních odborníků a diskuzí s nimi.

- Peking i Kreml považují svoje vidění světa za nadřazené Západu. Tyto autoritativní režimy pokládají za legitimní projektovat vlastní ,,suverenitu" mimo své hranice.

- Kremelské Rusko považuje svoji armádu za vysloveně legitimní nástroj k obhajování a prosazování vlastních velmocenských zájmů.

- Pekingský režim používá neprůhledné vlastnické struktury firem, aby skrze dobře promyšlené investice de facto ovládl klíčové podniky s vyspělými technologiemi v západním světě.

- Čína chce postupně změnit a předělat svět, jak jej dnes známe. V takovémto budoucím světě dle představ Pekingu nebude žádné místo pro individuální lidské svobody a práva.

- Čína je v dlouhodobém horizontu zřejmě ještě nebezpečnější než Rusko.

Jeden důležitý závěr ze setkání nás českých poslanců s bezpečnostními odborníky ve Finsku:

Nacházíme se sice nyní už v ,,hodině dvanácté" - ale soustředěným úsilím se můžeme my lidé demokratických společností mnohostrannému hybridnímu tlaku Pekingu a Kremlu ubránit.

Klíčový je přitom společný evropský a mezinárodní postup k obhajobě života ve svobodě a demokracii.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama