Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.05.2017 20:08:00

Systém čerpání Evropských fondů permanentně nefunguje

Systém čerpání Evropských fondů permanentně nefunguje

Projev na 57. schůzi Poslanecké sněmovny dne 25. 5. 2017 - interpelace premiéra Sobotky k čerpání prostředků z Evropských fondů

 Vážený pane nepřítomný premiére,

interpeluji vás ve věci čerpání Evropských fondů. Stav čerpání je po třech letech programovacího období výrazně slabší, než tomu bylo za stejnou dobu v období minulém. Čísla hovoří jasně. V letech 2007 až 2010 do konce března bylo proplaceno 116 mld. korun a za období 2014 až 2017 pouhých 39 mld. korun. To je pouhá jedna třetina oproti období minulému.

Monitorovací systém nejenže nevyhovuje požadavkům projektů, ale je nezvladatelný i pro úředníky, kteří s nim pracují. A jak mi napsal jeden z žadatelů. Systém permanentně nefunguje, přemazávají se tam data. To, co dříve trvalo hodinu, dnes běžně trvá celý den. A stejně nakonec to skončí errorem. Výsledkem je neschopnost evropské peníze čerpat. Velké rozpaky budí nejenom enormní zpoždění v čerpání, ale také to, na co jsou peníze vynakládány. Na co se čerpají. Slušně čerpá Operační program Zaměstnanost, avšak při pohledu do měst zjistíme, že většina těchto prostředků směřuje k posílení počtu úředníků na úřadech práce. Na druhou stranu Operační program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost vyčerpal pouhých 0,1 % alokovaných prostředků.

Za tento stav nese odpovědnost vláda, která nastavila nefunkční systém pro čerpání evropských peněz. Často se Česká republika vymlouvá na Evropskou unii, ale akým způsobem bude čerpání zlepšeno?

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama