Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.04.2017 11:53:19

Vláda musí zjednodušit čerpání dotací

Vláda musí zjednodušit čerpání dotací

Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová vyzvala vládu, aby okamžitě zlepšila čerpání peněz z evropských fondů.

České republice hrozí, že kvůli liknavosti vlády přijde až o 520 miliard. Poslankyně Langšádlová proto navrhuje, aby se systém žádostí o dotace zjednodušil, což zrychlí čerpání evropských peněz.

České republice hrozí, že nezíská 520 miliard, pokud budou ministři v čerpání evropských fondů stejně pomalí jako dosud. „Vadí mi, že kvůli vládě zbytečně přijdeme o peníze. Nezáleží na tom, že jsou z Evropské unie. Jsou to miliardy, které budou chybět všem občanům. Vláda proto musí okamžitě zrychlit čerpání evropských fondů,“ uvedla místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Plynulému získávání dotací brání hlavně složitý systém, který před žadatele staví zbytečné překážky „Stát má být podle TOP 09 efektivní a k občanům vstřícný. Vláda proto musí systém žádostí o evropské peníze zjednodušit a odstranit zbytečnosti, které po nás EU ani nechce. Například skotskému žadateli o dotaci stačí splnit požadavky 15 stránkového dokumentu, toho českého naše vláda zatěžuje 70 stránkovým textem,“ uvedla poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Nevyčerpané miliardy chybí například podnikatelům. Na podporu podnikání proplatila vláda pouze 0,1 % určených peněz. Za vlastní úředníky ale utrácí celé miliardy z Operačního programu Zaměstnanost. „Za peníze, na které podnikatelé kvůli zbytečné byrokracii nedosáhli, mohli už dávno nakupovat nové stroje a rozvíjet svou živnost. Pro TOP 09 je podpora konkurenceschopnosti českého podnikání klíčová. Jde o zásadní pilíř naší představy moderní a odolné společnosti, jak jsme ji prezentovali v naší Vizi České republiky v roce 2030,“ říká Helena Langšádlová.

Předvolební kampaní a obdobím sestavování kabinetu se čerpání dotací dále zpomalí. „Premiér proto musí okamžitě vytvořit pracovní skupinu složenou z ředitelů operačních programů a po jednom z největších příjemců dotací daného programu. Jedině práce této skupiny na snížení byrokracie v jednotlivých operačních programech zrychlí čerpání dotací. Naše schopnost získat v letošním roce evropské peníze ovlivní čerpání miliard z Unie po roce 2020,“ uvedla místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Po prvních dvou letech období 2007-2013 bylo proplaceno téměř 9 procent všech vyhrazených peněz. Současné vládě se v novém období od roku 2014 do loňského prosince podařilo proplatit necelých pět procent. Celkem měla Česká republika v programovém období 2007-2013 k vyčerpání 821,4 miliard korun. Pro léta 2014-2020 je to 609,9 miliardy. Na konci loňského roku tak chybělo proplatit ještě 581,4 miliard korun. Tímto tempem se nám peníze získat nepodaří.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama