Mgr. Herbert Pavera

Koukněte: https://www.herbertpavera.cz/zustanme-v-kontaktu
  • TOP 09
  • Opava
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.10.2017 21:09:23

Místo digitalizace zdravotnictví musí lékaři zavádět EET

Místo digitalizace zdravotnictví musí lékaři zavádět EET

Česká republika se v digitalizaci zdravotnictví za čtyři roky působení současné vlády téměř nikam neposunula.

Poslanec TOP 09 a lídr její moravskoslezské kandidátky starosta Herbert Pavera to řekl na semináři, který za účasti odborníků uspořádal v Poslanecké sněmovně.

„Vymyslely se různé koncepce a akční plány, popsaly se stohy papírů. Jak je pro tuto vládu typické, narostl také počet úředníků. Ale pro skutečné zvýšení pohodlí a úspory času pacienta vláda neudělala nic,“ kritizoval výsledky vlády v oblasti digitalizace Herbert Pavera (TOP 09).

„Zatímco ve vyspělých státech je běžné, že dokumentaci pacienta sdílí různí lékaři a nemocnice, u nás musí pacient stále přenášet papíry. Možnost objednat se na vyšetření přes internet je v ČR stále výjimečná. Telemedicína je u nás stále v začátcích, přitom by významně šetřila čas pacientům i lékařům. Místo toho se lékařům zvyšuje byrokracie. Mají začít zavádět EET, kvůli níž budou mít méně času na pacienty,“ varoval poslanec Herbert Pavera.

Poslanec ocenil, že navzdory liknavosti vlády se ve zdravotnictví objevují iniciativy zdola, a to ze strany některých nemocnic a zdravotních pojišťoven: „Těmto aktivitám velmi fandím, ale dosavadní vláda jim spíše vytváří překážky, místo aby je podpořila. Dokonce i čerpání evropských fondů na tyto účely provází značné zpoždění,“ konstatoval Herbert Pavera.

Na semináři zaznívaly konkrétní příklady možného použití digitalizace ve prospěch pojištěnců a pacientů. Již delší dobu mohou pojištěnci elektronicky kontrolovat, zda vykázána péče pojišťovně odpovídá skutečnosti. Lékař se může přes speciální aplikaci pojišťoven ujistit, že jím předepisovaný lék se nedostane do nevhodné kombinace s lékem, který témuž pacientovi předepsal jiným lékař. Mezi průkopníky digitalizace patří Všeobecná fakultní nemocnice Ostrava, která jejím prostřednictvím mimo jiné urychlila detekci nádorů. Projekty telemedicíny nejvíce rozvíjí Fakultní nemocnice v Olomouci, umožňuje například na dálku sledovat stav chronických pacientů, aby nemuseli tak často chodit na vyšetření.

„Přes veškerou snahu jednotlivých pojišťoven a nemocnic je potřeba, aby na centrální úrovni tyto aktivity někdo koordinoval a dával jim směr i vhodným nastavením legislativy. Už jen proto, aby spolu různé systémy komunikovaly a nedocházelo ke komplikacím,“ dodal lídr kandidátky TOP 09 v Moravskoslezském kraji Herbert Pavera.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama