Mgr. Herbert Pavera

Koukněte: https://www.herbertpavera.cz/zustanme-v-kontaktu
  • TOP 09
  • Opava
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.04.2020 14:10:00

Není třeba slibovat lidem modré z nebe

Není třeba slibovat lidem modré z nebe

Projev na 20. schůzi Senátu 17. dubna 2020 k návrhu zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti

Myslím, že by se nic nestalo, kdybyste mi nedala slovo, protože tady už všechno řečeno bylo, hezké dopoledne, paní předsedající, vážená paní ministryně, kolegyně a kolegové, vážená paní předsedkyně. Určitě bych jenom rád shrnul to, co už se tady řeklo, a to je to, že obrovský ekonomický růst v ČR, který byl v posledních letech, vláda vůbec nevyužila k tomu, aby si vytvořila nějaké rezervy, naopak, to už tady řeklo několik mých kolegů a kolegyň, že všechny rezervy jsou rozpuštěné, i ty, které byly na účtech v roce 2013, byly ve stovkách miliard, tak dnes tam není ani koruna téměř, myslím si, že je to obrovská škoda, i všechny sliby a všechny věci, které vláda dělá směrem k veřejnosti, že si je opravdu kupuje, v podstatě zadlužuje budoucí generace našich dětí a vnoučat, na které pravděpodobně vůbec nemyslí, já věřím, že si to ty děti i vnoučata uvědomí, že v budoucnu budou možná mít velký problém, že třeba nebude ani na důchody.

Co se týká, kdyby obce a města hospodařily stejně jako vláda, to znamená, šly na ruku svým voličům, tak samozřejmě nic v obcích nepostavíme a zadlužíme obec pro příští generace, a to, pokud paní ministryně ví, tak obce hospodaří nejlépe ze všech subjektů v ČR, mají rezervy připravené na výstavby v obcích, na to, kdyby se něco stalo při krizovém řízení a podobně. Tam si myslím, že není třeba, jak se říká, slibovat lidem modré z nebe, ale dělat to, co je užitečné, a to, co je správné, i s ohledem na ekonomickou budoucnost této země. Oceňuji paní předsedkyni Národní rozpočtové rady, že tady vystupuje s tím, mrzí mě, že vláda, která v Poslanecké sněmovně schválila Národní rozpočtovou radu, s ní nekomunikovala, vůbec o tom nejednala. Možná, že třeba by tady byl kompromisní návrh na určité roky, jak naznačila paní předsedkyně Národní rozpočtové rady, a nemuseli jsme dneska tady nehlasovat o tomto zákonu nebo naopak o zamítnutí. Nedělám si iluze, že by neprošel v Poslanecké sněmovně, protože to určitě projde, protože tak si to přeje vláda, tam vždycky prošlo to, co bylo vhodné pro vládu, ne pro tuto společnost.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama