Mgr. Hynek Fajmon

  • ODS
  • Lysá nad Labem
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.10.2010 16:49:00

7 otázek pro komunální politiky

7 otázek pro komunální politiky

Za necelé dva týdny nás čekají komunální volby. Česká média nám s překvapením sdělila, že do voleb se letos přihlásilo v pozici kandidáta rekordních téměř 210 000 občanů.

Znamená to, že zhruba každý padesátý občan České republiky letos kandiduje. Příliš překvapivé to ale není, pokud si uvědomíme, že u nás máme nyní cca 6250 měst a obcí. Nejmenší obecní zastupitelstvo musí mít ze zákona 7 lidí a největší pražské magistrátní, pokud se nemýlím, lidí 65. Jelikož ale u nás početně převažují menší obce, tak je celkový počet zastupitelů, které budeme volit zhruba na čísle 60 000. Jsem zastupitelem už 20 let v Lysé nad Labem a prošel jsem i funkcemi radního, místostarosty i starosty. Snad mi to dává oprávnění položit uchazečům o post zastupitele následujících 7 otázek. Třeba jim to umožní lépe se zorientovat v tom, co je v zastupitelstvu čeká.

Tak pojďme rovnou k otázkám:

1. otázka: V jaké výši by měla být ve Vaší obci stanovena daň z nemovitosti? Ze zákona máte právo stanovit výši této daně v rozmezí koeficientu 1 až 5. Jaká výše této daně je správná a pro jakou budete hlasovat?

Odpověď HF: Můj názor zastupitele byl vždy ten, že tato daň musí být co nejnižší. Tuto daň platí pouze majitelé nemovitostí a její výnos jde plně do kasy obce. Proč by ale měli do obecní kasy přispívat pouze majitelé nemovitostí? Nepoužívají snad obecní služby i jiní občané obce?

2. otázka: Co je pro rozvoj Vaší obce důležitější, výdaje na provoz nebo výdaje na investice? V jakém poměru mají být provozní a investiční výdaje? Pro co budete hlasovat?

Odpověď HF: Můj názor zastupitele byl vždy ten, že provozní výdaje je nutné krotit a výdaje na investice naopak podporovat. Jinak vůbec nic nového v obci neuděláte.

3. otázka: O co se má vlastně obec nebo město starat? O kulturu, akvaparky, sportoviště, kanalizaci, zeleň, silnice, chodníky nebo o něco jiného? Jak budete hlasovat?

Odpověď HF: Můj názor zastupitele je ten, že obec nebo město se má starat pouze o to, co si občané nejsou schopni vlastními silami levněji pořídit a udržovat sami. Do této kategorie patří obecní silnice, chodníky, vodovody a kanalizace tam, kde jsou obecní, veřejné osvětlení, veřejná zeleň a mateřské a základní školní budovy. Téměř vše ostatní si mohou občané pořídit sami a levněji. Utrácet obecní peníze za akvaparky a podobné věci je plýtvání penězi.

4. otázka: Jaký má mít Vaše město či obec územní plán? Pro jaký územní plán budete hlasovat? Má se obec či město rozšiřovat do polí nebo se má naopak zahušťovat v rámci již zastavěného území?

Odpověď HF: Můj názor je ten, že územní plán se musí udělat tak, aby rozšiřování obce či města do polí bylo co nejmenší a urbanistický rozvoj směřovat do vnitřních rozvojových ploch, které přímo sousedí se zástavbou nebo jsou uvnitř takové zástavby.

5. otázka: Jaký má mít Vaše město či obec rozpočet? Pro jaký rozpočet budete hlasovat? Má být obecní rozpočet přebytkový, vyrovnaný nebo deficitní?

Odpověď HF: Podle mého soudu je nutné obecní rozpočty koncipovat v zásadě vždy jako vyrovnané a to v rámci roku i v rámci rozpočtového výhledu na delší období. Zadlužit obec je možné pouze ve zcela výjimečných případech.

6. otázka: Má Vaše město či obec usilovat o dotace? Jak budete v této věci jako zastupitel postupovat? Má obec usilovat i o dotace, které ke svému rozvoji nepotřebuje?

Odpověď HF: Můj názor je ten, že obec i město by mělo být ve věci dotací velmi obezřetné. Obec musí stanovovat své vlastní priority a vycházet z realistického odhadu vlastních sil a pokud je to vhodné a efektivní využít k jejich realizaci dotaci. Někdy je lepší o dotaci neusilovat.

7. otázka: Má Vaše město či obec usilovat o privatizaci obecního majetku? Mají se prodávat obecní byty? Mají se prodávat obecní pozemky pro výstavbu rodinných domků? Mají se prodávat nebytové prostory a další obecní majetek?

Odpověď HF: Můj názor je ten, že obce a města mají prodávat byty, pozemky, nebytové prostory i další obecní majetek. Obce a města tento majetek dlouhodobě nepotřebují. Bydlení a podnikání je oblast, kde si lidé dokáží dobře poradit sami i bez obce. Držet obecní byty je možné pouze ve velmi omezené míře pro mimořádné případy, kdy obec potřebuje mít ubytování pro učitele nebo lékaře. Jinak je to ale zbytečné.

Mgr. Hynek Fajmon, předseda oblastního sdružení, člen regionální rady, člen výkonné rady a poslanec EP

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama