Mgr. Hynek Fajmon

  • ODS
  • Lysá nad Labem
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.12.2012 18:42:00

EU má rozpočet, výdaje neporostou

EU má rozpočet, výdaje neporostou

Členské státy EU obhájily úsporná opatření, unijní rozpočet pro rok 2013 zůstává zhruba na letošní úrovni.

Peníze se najdou i na proplácení programů, jako například populární Erasmus, jejichž rozpočet na podzim vyschl. Státy pošlou do Bruselu šest miliard, tedy o tři miliardy méně, než komise původně požadovala.

"Evropská komise původně požadovala skoro sedmiprocentní navýšení výdajů. Napětí na podzim výrazně eskaloval i socialistický předseda Evropského parlamentu Schulz, když přerušil vyjednávání do doby, než členské státy přistoupí na větší utrácení," komentuje přípravu rozpočtu europoslanec a člen rozpočtového výboru Hynek Fajmon. "Nakonec parlament ustoupil a výsledkem je navýšení o 2,8%, což je v podstatě míra inflace. Fakticky se tak jedná o zmražení výdajů a rozumný kompromis, který ODS může podpořit. Mimo jiné proto, že rozpočtové provizorium by Českou republiku značně poškodilo."

Občanští demokraté podpoří i dodatečné dorovnání rozpočtu za letošní rok. "Česká republika ušetří 1,75 miliardy z původně požadovaných pěti, na druhou stranu Brusel proplatí programy, které jsou už teď financovány státním rozpočtem," dodává Hynek Fajmon. "Některé další nedořešené závazky se ale pravděpodobně přesunou do příštího roku, proto musíme velice pozorně sledovat, s čím Evropská komise přijde. Obecně platí, že EU musí hospodařit s vyrovnaným rozpočtem, musíme proto komisi donutit k tomu, aby dokázala dotační programy správně řídit a nevytvářet schodky, které se potom musejí zpětně dorovnávat."

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama