Mgr. Hynek Fajmon

  • ODS
  • Lysá nad Labem
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.11.2010 17:20:48

Europarlament chce novou eurodaň, dává státům nůž na krk

Europarlament chce novou eurodaň, dává státům nůž na krk

Klub poslanců ODS v Evropském parlamentu je vážně znepokojen krachem jednání o rozpočtu Evropské unie pro rok 2011 i pokračujícím nátlakem ze strany europarlamentu na členské státy.

Evropský parlament dnes prohlasoval rezoluci, ve které i nadále proti vůli Rady požaduje nové celoevropské daně a daleko za rámcem Lisabonské smlouvy i podstatnou spoluúčast na jednání o víceletém rozpočtu Unie.

"V Evropském parlamentu jsme hlasovali pro úsporný rozpočet dle možností členských států vyjádřený postojem Rady," řekl europoslanec Hynek Fajmon (ODS). "Nepodpořili jsme snahy lidovecko-socialistické většiny v Evropském parlamentu o navyšování rozpočtu o 6% a další absurdní požadavky, které vedly přímou cestou ke krachu jednání mezi Radou, Parlamentem a Komisí. Důvodem krachu jednání je to, že Parlament nebyl ochoten ustoupit ze svých absurdních požadavků."

"O rozpočet už v tuto chvíli vůbec nejde, i vyjednavači europarlamentu souhlasili s navýšením o 2,91%," dodává Hynek Fajmon. "Hlavní problém je v tom, že si lidovecko-socialistická většina vzala rozpočet celé Unie jako rukojmí. Jasně dali najevo, že dokud nedostanou možnost vybírat od občanů svou vlastní daň, klidně nechají Evropu živořit v rozpočtovém provizoriu."

V současné hospodářské a finanční krizi je podle Hynka Fajmona nezbytné, aby všechny státy i EU poskytovaly občanům jistotu a předvídatelnost. Tohoto cíle může být dosaženo pouze schválením řádných rozpočtů na evropské i národní úrovni. Rozpočtová provizoria nikomu nic dobrého nepřinesou. Naopak pouze zvýší nejistotu a prohloubí hospodářské problémy.

Poslanci ODS v EP jsou přesvědčeni o tom, že ještě do Vánoc je nutné rozpočet EU pro rok 2011 schválit. Vyzývají proto vyjednavače Evropského parlamentu, aby usilovali o dosažení dohody. Snahu spojit osud rozpočtu EU 2011 s otázkou zavedení vlastních zdrojů, t.j. evropské daně, občanští demokraté zásadně odmítají.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama