Mgr. Ing. Ivana Řápková

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,23. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.05.2013 10:29:36 - nodřej kvapný

Návrh zákona o výkonu vazby, návrh zákona o jednacím řádu PS

Čeho by se měla týkat vládní novelu zákona o výkonu vazby, o které se zmiňuje ve svém článku na PL? A jak dopadlo první čtení vládního návrhu zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny (sněmovní tisk č. 669), který umožňuje dolní komoře Parlamentu vyslovit nedůvěru vládě pouze za předpokladu, že tento návrh na vyslovení nedůvěry musí obsahovat již i jméno kandidáta na nového předsedu vlády?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.05.2013 15:11:16 - Mgr. Ing. Ivana Řápková
 Dobrý den,

děkuji za dotaz.

Nejdříve tedy čeho by se měla týkat vládní novela zákona o výkonu vazby (ST 928). Cílem změny zákona „je zejména stanovit způsob umisťování obviněných ve vazebních věznicích, doplnit zákon o pravomoc ministra spravedlnosti zřizovat vazební věznice, přenést některých povinností obviněných z prováděcí vyhlášky do zákona, zpřesnit práva a povinnosti obviněných, doplnit zákon o způsob úhrady poskytnuté zdravotní péče nehrazené ze zdravotního pojištění, konkretizovat náklady spojené s výkonem vazby a uvést postup při přezkumu pravomocně uložených kázeňských trestů do souladu se soudním řádem správním“. Novelou by též mělo dojít ke změně zákona o výkonu trestu odnětí svobody. Jde zejména o to „doplnit zákon o účel výkonu trestu, přesunout některé povinnosti odsouzených dosud uvedených v prováděcí vyhlášce do zákona, nahradit sociální kapesné poskytované odsouzeným bez finančních prostředků balíčkem obsahujícím nezbytné osobní potřeby, konkretizovat náklady spojené s výkonem trestu, vytvořit podmínky pro zlepšení jejich vymáhání a upravit umisťování odsouzených do oddělení se zesíleným stavebně technickým zabezpečením“.

A na dotaz druhý, jak dopadlo první čtení vládního návrhu zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny (ST 669), mohu jen odpovědět, že tento návrh byl z jednání 53. schůze PS PČR vyřazen.  Předpokládá se jeho projednání na 54. schůzi, která začne pravděpodobně 11. června.

S přáním hezkého dne

Ivana Řápková, poslankyně PČR