Mgr. Ing. Petr Vysloužil

kandidát pro volby do EP za KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • Bedihošť
  • zastupitel obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.05.2014 7:44:23

Prohrála Ukrajina 2. světovou válku?

Prohrála Ukrajina 2. světovou válku?

K poraženým státům ve 2. světové válce, jako je např. Německo či Maďarsko, se dnes přidala i Ukrajina.

Ač se nám toto tvrzení může na první pohled zdát absurdní či nesmyslné, nelze než se nad tímto tvrzením alespoň trochu zamyslet. Ukrajina byla téměř celé 20. století součástí Ruska či SSSR. Jako taková s ním sdílela osud v dobrém či zlém. Sdílela s Ruskem porážky i vítězství,  a to jak  v 1. světové válce,  tak i v té druhé. Celkově však Ukrajina i po dělení SSSR v roce 1991 vyšla oproti okolním, byť i vítězným státům,  po územní stránce jako jednoznačně nejvíce profitujícím.  Povědomí velkého vítězství z roku 1945  nad nacistickým Německem je na Ukrajině,  ale i v dalších postsovětských státech velice silné.

Zrušením oslav Dne vítězství nad fašismem 9 května si nový kyjevský režim pohněval velkou část obyvatel Ukrajiny.

Obyvatelé Ukrajiny si vždy velice zakládali na oslavách tohoto velkého svátku. Oslavy a vojenské přehlídky z dob SSSR se i po jeho rozpadu přenesly následně i na Ukrajinu. Svátky i v době samostatné Ukrajiny nesly punc pompéznosti a velikášství. Nicméně, když  jsem sám osobně  tyto oslavy několikrát navštívil, nemohl jsem si nevšimnout,  jak tento svátek prožívají prostí Ukrajinci. Jejich spontánnost a radost ostře kontrastuje  s oslavami  Dne vítězství u nás. Příklon nového ukrajinského  režimu k tradicím  nacionalistického hnutí západní Ukrajiny potvrzuje i toto zrušení oslav  nejvýznamnějšího svátku.

Porážka nacionalistického hnutí Ukrajiny byla historickým faktem, a jako takové bylo součástí uskupení, které stály proti spojeneckým silám v 1. světové válce  i  ve 2. světové válce.

 Lze však jen konstatovat, že chyby, kterých se nová vláda  v Kyjevě takto dopouští, se bohužel obrací proti Ukrajině jako takové.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama