Mgr. Jan Farský

  • STAN
  • Semily
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.02.2021 19:28:00

Společností se šíří exekuční pandemie. Je nejvyšší čas ji zastavit

Společností se šíří exekuční pandemie. Je nejvyšší čas ji zastavit

Předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský svolal spolu s dalšími 55 poslanci napříč politickým spektrem mimořádnou schůzi k řešení problému exekucí a insolvencí. Sněmovna se měla dvěma vládními novelami zabývat ve středu odpoledne.

 Reforma exekučního řádu a insolvencí čeká na projednání už více než 450 dní a ze strany vládních politiků není patrná snaha projednání posunout. To by v důsledku mohlo znamenat, že se klíčové novely insolvenčního zákona a exekučního řádu do konce volebního období nestihnou vůbec projednat. “Problém života v dluhové pasti se netýká jen zlomku společnosti ale více než čtyř set tisíc lidí a jejich rodin, tedy až milionu lidí. Jsou to rodiny, které řeší dennodenní boj nad propastí existenční jistoty. Pokud těmto lidem dáme naději, dáme šanci vymanit se z dluhové pasti, prospěje to jim i celé společnosti. Zapojením se do normální pracovního života se stanou plátci daní, na místo využívání dávek. Šanci na důstojný život dáme i dětem, které v takových rodinách vyrůstají,” upozorňuje Jan Farský.

Projednávat by se měla vládní novela insolvenčního zákona, která je i podle opozičních poslanců krok správným směrem. “Stávající legislativní úprava insolvenčního zákona nesplnila očekávání. Počet dlužníků, kteří oddlužení ročně využijí, se dlouhodobě pohybuje pouze kolem pěti procent dlužníků. Vládní předloha představuje krok správným směrem, neboť otevírá institut oddlužení i lidem, kteří jsou sice ochotni dluhy splácet, ale nedosáhnou na současné třicetiprocentní minimum. Problémem ovšem zůstává nevyvratitelná domněnka splacení třiceti procent nezajištěným věřitelům po dobu 3 let. Zkrácením oddlužení a neupravením této podmínky bude totiž častěji docházet k tomu, že dlužník stanovenou podmínku nesplní,” říká předseda klubu STAN. Jan Farský tuto úpravu navrhoval již v v rámci novely v roce 2019 a poté opět na jaře 2020 v souvislosti s opatřeními proti ekonomickým dopadům koronaviru.

Druhou navrhovanou novelou na mimořádnou schůzi je úprava exekučního řádu. Na zářijové schůzi ÚPV a přijat komplexní pozměňovací návrh, se kterým se neztotožnilo Ministerstvo spravedlnosti, a ministryně dokonce vyhrožovala stažením celé novely, k čemuž nakonec nedošlo. Je proto stále zachováván současný stav, který nejvíce vyhovuje věřitelské a exekutorské lobby. “Zavedení teritoriality exekutorů vláda schválila v roce 2016 a podporuje ji oficiálně i samotná Exekutorská komora. Přesto k jejímu schválení nejsme o nic blíže než před několika lety. Statistiky jasně ukazují, že exekuce jsou jedním z hlavních problémů, které v naší zemi máme, a pokud nepřijmeme řešení v nejbližší době, může být pozdě na to, jak pandemii exekucí zastavit,” uzavírá navrhovatel mimořádné schůze Jan Farský.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama