Mgr. Jan Grolich

  • KDU-ČSL
  • Jihomoravský kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.10.2022 12:28:00

Plánujeme centralizaci řízení nemocnic

Plánujeme centralizaci řízení nemocnic

Z devíti krajem zřizovaných nemocnic by se měla v budoucnu stát jedna velká akciová společnost.

 Tento záměr optimalizace provozu nemocnic odsouhlasili krajští radní. Na přípravě transformace krajských nemocnic začalo pracovat už předchozí vedení Jihomoravského kraje zadáním studie proveditelnosti, z jejíchž závěrů vychází současné vedení kraje. V případě schválení zastupitelstvem 3. listopadu 2022 se celý tento proces přípravy transformace posune do další fáze.

Jihomoravský kraj je zřizovatelem nemocnic v Břeclavi, Znojmě, Vyškově, Kyjově, Hodoníně, Tišnově, Ivančicích, Letovicích a Hustopečích. Jsou jedním z nejvýznamnějších zaměstnavatelů v regionu.

„Akciovou společnost nezřizujeme za účelem tvorby zisku, nemáme v úmyslu se nemocnic zbavovat, privatizovat je. Považujeme síť nemocnic za vyhovující. Pocítili jsme ale potřebu této transformace například během covidové pandemie. Tento krok zefektivní zdravotní péči. Akciová společnost zajistí společné nákupy, povede společné vyjednávání se zdravotní pojišťovnou a jednotnou komunikační strategii s brněnskými fakultními nemocnicemi,“ doplnil radní pro oblast zdravotnictví Jiří Kasala.

„Lidé změnu nepoznají. Budou chodit do stejných nemocnic, za stejnými doktory. Je to záležitost vnitřní struktury a změna právní formy. Od tohoto silného subjektu si slibujeme ekonomickou stabilitu a lepší kvalitu a rozsah zdravotní péče i v regionech mimo Brno,“ objasnil hejtman Jan Grolich.

Jihomoravský kraj je jedním z posledních krajů v České republice, který transformaci nemocnic ještě neudělal.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama