Mgr. Jan Grolich

  • KDU-ČSL
  • Jihomoravský kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.02.2021 20:49:00

Požádal jsem vládu o nový nouzový stav

Požádal jsem vládu o nový nouzový stav

Hejtman Jan Grolich se spolu s ostatními hejtmany obrátil na vládu s žádostí o vyhlášení nového nouzového stavu. Byl by na omezenou dobu 14 dnů. Informoval o tom dnes (14. února 2021) jihomoravský hejtman Jan Grolich.

Hejtmani postupují jednotně. „Není to o tom, že bychom jim přinášeli nouzový stav podle jejich představ a takříkajíc na zlatém podnose. Jasně jsme se domluvili na tom, že vládě dáváme 14 dnů za jasně vymezených podmínek. Pro mě je prioritou, aby se děti mohly vrátit od března do škol – především do těch posledních ročníků, jak maturanti, tak žáci devátých tříd. Postupně pak i další ročníky, především prvního stupně,“ řekl hejtman Jan Grolich.

Jak dodal, nutné je, aby se ve zrychleném režimu dal tento návrat připravit. „Je potřeba například zajistit testování, které bude zvládnutelné přímo na školách a nebude pro děti nepříjemné,“ uvedl Grolich, podle kterého za současný stav může a zodpovídá vláda. Ta by v onom omezeném čase 14 dnů měla připravit pandemický zákon, kterým by se řídilo mimo nouzový stav, nebo by měla přichystat postup podle zákona o veřejném zdraví.

Žádost odůvodnil jihomoravský hejtman současnou epidemickou situací způsobenou nemocí COVID-19 v Jihomoravském kraji,

„Pandemie prokazatelně dosahuje značného rozsahu, což je zákonný limit, kdy jsem povinen požádat Vládu České republiky o vyhlášení nouzového stavu. Epidemickou situací jsou zcela prokazatelně ohroženy životy a zdraví občanů trvale žijících a pobývajících na správním území Jihomoravského kraje,“ říká hejtman Grolich v dopise směřovaném k předsedovi vlády. Jak konstatuje, současnou epidemickou situaci zhoršují nové mutace koronaviru, který způsobuje onemocnění COVID-19 - podle Fakultní nemocnice Brno podíl britské mutace na pozitivních testech jimi vyhodnocovaných za první únorový týden činil 48 procent. V nemocnicích na území Jihomoravského kraje jsou vytížena lůžka s intenzívní péčí do té míry, že zbývají volná místa pouze v řádu jednotek. 

Vláda má 14 dnů na to, aby připravila patřičné zákony. „Pravidelně se budeme každý týden potkávat s vládou, budeme tato opatření vyhodnocovat. Shodli jsme se s hejtmany na tom, že největším rizikem je obsazenost lůžek na jednotkách intenzivní péče, které jsou přeplněné. Postupně budeme vyhodnocovat, jestli je možné a za jakých podmínek otevřít malé obchody, drobné služby, venkovní sport a případě kulturu,“ uzavřel hejtman Jan Grolich.

BODY USNESENÍ ASOCIACE KRAJŮ:

Rada Asociace krajů České republiky

1. Konstatuje, že odpovědnost za zvládnutí krizové situace je především na Vládě ČR, žádost o nový nouzový stav považujeme za zcela mimořádný krok, který nesmí být dlouhodobě zneužíván k zásahu do práv a svobod lidí. Proto navrhujeme vyhlášení nového nouzového stavu (NS) jen na dva týdny a vyzýváme parlamentní politické strany k dohodě na dalším postupu.

2. Konstatuje, že NS je výjimečný nástroj krizového řízení, proto AKČR vyzývá Vládu ČR k urychlenému projednání návrhu nového pandemického zákona v co nejkratší možné legislativní lhůtě.

3. Souhlasí s návrhem, aby postupný návrat do škol začal v termínu od 1. 3. 2021, nejprve žáci a studenti posledních ročníků a následně další ročníky. A vyzývá Vládu ČR, aby NS využila především pro zajištění těchto kroků.

4. Vyzývá Vládu ČR aby při otevření škol došlo k zařazení pedagogických pracovníků a dalších zaměstnanců škol a dalších školských zařízení do očkovací strategie a zajistila jejich registraci do CRS od 1. 3. 2021.

5. Vyzývá Ministerstvo zdravotnictví, aby vzalo na vědomí návrhy AKČR na další kultivaci krizových opatření a navrhlo jejich postupné zavedení v závislosti na vývoji epidemie zejména v oblasti obchodu a služeb kultury a amatérského sportu to co v nejkratším termínu za přesně definovaných protiepidemických opatření.

6. Vyzývá Vládu ČR, aby do 1. 3. 2021 zajistila podmínky pro samotestování ve firmách, včetně finanční podpory a vytvoření jasných podmínek pro firmy. AKČR vnímá testování zaměstnanců ve firmách jako zásadní krok pro zlepšení pandemické situace.

7. Souhlasí se zrušením omezení úředních hodin institucí veřejné správy od 15. 2. 2021.

8. Vyzývá vládu k pravidelným týdenním jednáním o krizových opatřeních s AKČR a všech plánovaných změnách v nich v pravidelných desetidenních periodách a vždy vyhodnocování na základě vývoje počtu pacientů na JIP a ARO.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama