Mgr. Jan Grolich

  • KDU-ČSL
  • Jihomoravský kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.01.2021 20:01:00

Studenti, pracující v nemocnicích, o peníze nepřijdou

Studenti, pracující v nemocnicích, o peníze nepřijdou

Dodatečné zdanění či odvody za ně zaplatí Jihomoravský kraj, o prostředky už požádal Ministerstvo zdravotnictví.

 Zástupci kraje v minulých dnech oslovili mediky a studenty posledních ročníků středních a vyšších odborných zdravotnických škol, na které se vztahuje pracovní povinnost v nemocnicích, aby zaslali své údaje kvůli možnému zdanění příjmů a odvodům. Tento dopis, který obdrželi, ale neznamená, že studenti, kteří dosud pomáhali v nemocnicích, budou muset část peněz vracet. Prostředky za ně odvede Jihomoravský kraj, o tyto prostředky už kraj požádal Ministerstvo zdravotnictví.

„Je to postavené na hlavu, nevymysleli jsme si to, ale musíme podle toho postupovat, takže buď ministerstvo přesvědčíme, že zpětné zdanění studentů je nesmysl, nebo to zaplatí kraj. Teď je důležité, aby studenti, kteří našim nemocnicím doslova zachraňují kůži, neměli žádné starosti navíc.“ dodává k tomu hejtman Jan Grolich.

Původní metodika Ministerstva zdravotnictví zněla, že peníze, vyplácené studentům, odvodům podléhat nebudou. To změnilo stanovisko Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Byť s tímto výkladem Jihomoravský kraj nesouhlasí, nezbývá mu, než dle tohoto stanoviska postupovat. Proto se obrátil na studenty, aby poskytli své údaje, zejména rodné číslo a zdravotní pojišťovnu, aby za ně mohl prostředky odvést. A to proto, že se blíží doba podávání daňového přiznání.

Tento postup se týká prozatím již vyplacených odměn. Budoucí postup pro další výplaty studentům není jistý. Jihomoravský kraj čeká na oficiální stanovisko odpovědných orgánů, především Ministerstva práce a sociálních věcí a Ministerstva zdravotnictví, popřípadě Vlády ČR, a navrhuje, aby se postup vrátil k původní jarní dohodě tak, aby studenti nepřišli k újmě.

Jihomoravský kraj vyplácí studentům jedny z nejvyšších odměn v ČR, a to 150 Kč / hodinu. V druhé vlně navíc budou studenti, kterých se dotýká pracovní povinnost, dostávat taky rizikový příplatek, příplatek za práci v noci, o víkendech a o státních svátcích.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama