Mgr. Jan Jirků, MBA

  • KDU-ČSL
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.04.2015 13:10:39

Neměli bychom nutit lidi bez vyznání slavit křesťanské svátky

Neměli bychom nutit lidi bez vyznání slavit křesťanské svátky

Zavést Velký pátek jako svátek? Naopak zrušme i ostatní křesťanské státní svátky.

Přestože návrh zařadit Velký pátek mezi státní svátky vzešel z našich řad, osobně si myslím, že bychom neměli nutit věřící jiných náboženství ani lidi bez vyznání k povinnému dni pracovního klidu.

Přestože údajně 70% obyvatel je pro zavedení dalšího volného dne, neměli bychom my křesťané zneužívat jejich tolerance. Je zajímavé, jak v jiných otázkách spojených s křesťany nejsou zdaleka tak tolerantní, ale děkujme Bohu alespoň za toto. Proto bychom naopak měli navrhnout zrušení všech křesťanských svátků jako dnů pracovního klidu. Štědrý den bych nechal, to je již tradiční rodinný svátek, a Jan Hus je už dnes také spíše národní než církevní vzpomínka. První a druhý svátek vánoční a věrozvěsti jsou tři zbytečné dny volna. My, křesťané, si rádi vezmeme dovolenou, bude-li to třeba.

Upřímně, nikdy jsem nechápal, proč zaměstnavatelé musí platit zaměstnancům volné dny, ale politickou slávu za to sklidí politici. Každý takový den je pro ekonomiku značně zatěžující.

Ale abyste viděli, že nejsem Herodes. A také protože kolegové by se mohli rozhodnout, že mě ukřižují, za to, že jim chci vzít dny volna, na které „mají nárok“ (tohle jsem mimochodem také nikdy nechápal), můžeme o ty tři zrušené dny navýšit zákonem daný počet dnů dovolené. Vlk se nažere a křesťan zůstane celý. Ať každý naloží se svými dny, které mu platí zaměstnavatel za to, že odpočívá, jak uzná za vhodné.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama