Mgr. Jan Jirků, MBA

  • KDU-ČSL
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.10.2013 9:20:00

Prací a vzděláním proti nenávisti

Prací a vzděláním proti nenávisti

Paní Džamila Stehlíková píše o manifestaci hrdosti, radosti, pozitivní síly a svérázu jako o nástrojích protestu proti rasismu a neonacismu. Dá se stavět hrdost cikánského národa na radosti, pozitivní síle a svérázu? Na čem stavěli naši předkové?

 Učili jsme se, že národní obrození byla česká literatura, obecně jazyk. Ale byly opravdu české písničky a tance opravdu to, co z nás udělalo národ? Co nám dalo sílu a právo postavit se po bok ostatních národů Evropy? Nebylo to spíš vzdělání našich prapředků? Vzdělání, které jim umožnilo vyrovnat se ekonomicky německým podnikatelům, vědcům, pedagogům a ano, také umělcům?

Komunisté nás to učit nemohli. Ale kdo byli mecenáši českých spisovatelů v době, kdy je prodej knih téměř negramotnému českému lidu nemohl uživit? Kdo zaměstnával všechny ty Palacké, Tyrše, Muchy, Smetany a další a další... Byli to čeští šlechtici a bohatí měšťané, kteří jim zadávali práci. V dnešních pojmech se jednalo o bohaté rodem nebo úspěšné podnikatele. Ale opět o Čechy. Nebyli to Němci, kteří by dotovali české studenty, umělce, vědce, živnostníky. Češi vytvářeli hodnoty v zemědělství a postupně rozšiřovali své statky. Češi zakládali živnosti a postupně z nich vzešli Škodové, Daňkové, Baťové a další a další. A díky nim potom mohli studovat umělci.

Váží si Cikáni svých úspěšných studentů, dělníků nebo podnikatelů, jako si naši předkové vážili třeba Baťi? Dokud tedy mezi Romy nezačnou růst vzdělaní lidé, šikovní řemeslníci, poctiví obchodníci nebo se zemí srostlí zemědělci, kteří budou vytvářet hodnoty, do té doby budou muset bojovat proti nenávisti tancem a zpěvem. Bez pozitivního výsledku na názor majority. Bez pozitivního dopadu na emancipaci romského etnika. A za cizí peníze.

Pokud se jim to podaří, bude to přínosem pro nás pro všechny. Snad jim to nebude trvat 300 let jako nám.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama