Mgr. Jan Jirků, MBA

  • KDU-ČSL
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.09.2013 9:33:51

Způsob hospodaření MPSV je horší, než se předpokládalo

Způsob hospodaření MPSV je horší, než se předpokládalo

11 miliard je částka, při jejímž účtování MPSV podle NKÚ nepostupovalo podle zákona. To neznamená, že 11 miliard zmizelo. Typy pochybení vyvolávají ale odůvodněné obavy, co asi mohly nebo měly zakrývat.

Dvě z pochybení jsou alarmující. První je skutečnost, že MPSV má nepořádek v evidenci pohledávek. Například neevidovalo pohledávky za Národním fondem v hodnotě 1,4 miliardy korun. Doufal někdo, že se na ně zapomene a budou moci být „odkloněny“? Druhý problém, systémový, se zdá být ještě přímočařejším, byť se jedná „jen“ o 19,3 milionu korun. Při inventurách nebyl dohledaný majetek. Ale u majetku za téměř 20 milionů MPSV vůbec nezačalo pátrat, kam zmizel. Možná, že to někdo ví. Možná taková malá domů.

Jedním z úkolů budoucích poslanců, zejména opozice, musí být posílení role NKÚ. Aby například na Ministerstvu práce a sociálních věcí nezůstalo jen u konstatování pochybení ve výši 11 miliard korun, ale aby následovaly hloubkové kontroly, vyšetřování a hlavně náprava správy veřejných zdrojů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama