ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.09.2016 16:59:49

Mizející rodina

Mizející rodina

Článek analyzuje vztah rodiny, manželství a současné podoby globálního kapitalismu. Ukazuje na propojení nejistoty a utváření rodiny.

 

Nastává doba přeměn. Je stále obtížnější pochopit a popsat stav globalizované společnosti. Vše se mění za pochodu a ze dne na den. Ne jinak je tomu se stavem rodiny a manželství. V postindustriální éře se stavba rodiny změnila k nepoznání a svazek dvou lidí rovněž. Jak je možné, že došlo k takovému posunu směrem k rozpadu tradičních forem svazků a rodiny?

Odpověď hledejme ve fungování „nové ekonomiky“. Veškeré změny byly nastartovány v 70. letech 20. století, kdy se postupně přecházelo od velkovýroby k silnému individualismu. V oněch letech byla ještě porodnost poměrně vysoká a věk prvorodiček byl většinou po 20 roku života. Dnes se však tato hranice posunula ke třicítce a mnohem dál. Některé ženy dokonce nechtějí vůbec mít děti. Prý je to ohromná investice a v dobách nejistoty není možné mít dítě dříve, než je pár ekonomicky zajištěn. V době kolem poloviny minulého století bylo fungování manželství jasné. Do práce chodil muž a ten vydělával peníze. Měl stálý příjem, protože existovala vyrovnanost mezi prací a kapitálem. Žena byla většinou doma a starala se o děti. To se však začíná měnit s nástupem ekonomiky dravé konkurence a doby nejistot. Dnešní model rodiny je tedy postaven na faktoru, který sociologové nazvali „DVOSE“. Jedná se o spojení dvou věcí, které ovlivňují chod rodiny – dvojí příjem – žádný sex. Do zaměstnání chodí muž i žena a nemají čas na sex a plánování rodiny. Dříve se do manželství vstupovalo z důvodu, že pár chtěl mít rodinu a muž často nabízel i ekonomické výhody. Od 70. let minulého století však příjmy mužů začaly klesat. Nejvíce tyto dramatické poklesy pocítila střední třída. Naopak nárůst nastal u osob, které se pohybují na horních příčkách společnosti. Na vině je propojení individualismu, společnosti konzumu a nástup nové ekonomiky.

V 21. století zcela jistě bude docházet k dalším proměnám rodiny. Častější jsou a ještě více budou děti rozené nesezdaným párům. Vytvoří se společnost rodin s jedním dítětem, protože když dva rodiče pracují, tak si nechtějí nechat ujít kariéru. Častější bude hlídání a vychovávání dětí na zakázku. Doba, kdy děti hlídala babička, postupně mizí. V globálním kapitalismu si přeci vše můžete koupit. Pokud na to ovšem máte. Když ne, tak jste odsouzeni k nezdaru. Zůstane vám jen napětí a pronásledující stres z nejistoty. Dostáváme se zpět na začátek, že změna je možná. Musí to být ale změna pro společnost a ne za destrukci rodiny. Pokud budeme stále více dávat důraz na konkurenci, individualismus, kapitalizování všech stránek lidského života, tak nás čeká „vymírající“ budoucnost. Pokud se má funkce rodiny v měnící se době zachovat, je nutné, aby existovaly například bezúročné novomanželské půjčky. Jedná se jen o jednu možnost z celé škály variant, jak pomoci rodinám.

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama