Mgr. Jan Zapletal, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Uherské Hradiště
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,06. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.04.2015 13:05:29

„Nezávislá a nestranná média“ proti Babišovi v jednom šiku

„Nezávislá a nestranná média“ proti Babišovi v jednom šiku

Přemýšlivý člověk, zajímající se o své okolí, hledající odpovědi na všední i nevšední otázky, snažíce si utvořit vlastní (obhajitelný) názor na „opravdový stav dané skutečnosti,“ využívá k získávání informací veřejná a soukromá média.

Bylo tomu tak v minulosti a bude tomu jistě i v budoucnosti. Své názory mění a upravuje v průběhu života na základě vlastních životních zkušeností a informací z médií. Média, která sleduje, si vybírá dle svého „světonázoru“ (pravicová, levicová, informativní atd.). Tady dochází k prvním deformacím „objektivní pravdy.“ Mnoho mých přátel a známých je schopna se do nekonečna přít o objektivitu jejich poznání, jinými slovy o to, že informace, které čerpají a získávají z médií a jiných zdrojů a o jejichž relevanci jsou naprosto přesvědčeni, pokládají za nestranné, neutrální a to i v obecné rovině. Mají přesvědčení, že jejich názor nemůže být ničím vnějším ovlivněn a deformován. Opak je pravdou. Vtip je v tom, že my sami posuzujeme, zda zdroj, článek, zpráva nebo fotografie je nestranná. Tedy vybíráme si „objektivně“ své zdroje.

„Nezávislá a nestranná média“ byla a jsou chimérou, pouhou fikcí v hlavách novinářů Šafra, Balšínka, Steigerwalda, Taberyho, Moravce a spol., snažících se nám vsugerovat, že jsou jejich listy, tabloidy a názory objektivní, šířící skutečnou pravdu a poznání.

Vstupem Andreje Babiše (vydavatelství MAFRA, rádio Impuls) do vlády došlo v mediální branži k velkému přeskupení sil.

Nejagilnější, Dalibor Balšínek, vlastník deníku Echo24.cz, má za sebou pestrou minulost, úzce spojenou s developerem Sebastianem Pawlowskim, který dokázal uzavřít nevypověditelnou „smlouvu snů“ s Bémovským (ODS) magistrátem na 20letý pronájem Škodova paláce za 4,5 mld. Kč. Myslíte, že Balšínkem vedený a Pawlowským vlastněný Týden o tom někdy informoval?! V Echo24.cz si znovuobnovil bulvární styl práce (exreportér Novy, časopis Spy), který mu v Lidovkách jistě netolerovali. Financování mu poskytuje bývalý šéf finanční skupiny Patria Finance Jan Klenor, u něhož na první pohled není patrný střet zájmů v politice či ekonomice. Klenor se zavázal na tři roky investovat do tohoto Balšínkova projektu neurčitou částku. Podle Google Analytics má server Echo.cz přes 0,5 mil. návštěvníků měsíčně. Klenor je úzce napojen na mediálního a realitního magnáta, těžařského hochštaplera (bankrotující NWR) Zdeňka Bakalu, pod kterým pracoval v Patrii. Balšínek charakterizuje Echo24 jako významně názorový web, podobný americkému Huffington Post (HP), ale zapomíná, že HP není až tak obsesivně zaměřený vůči jedné osobě, jako Echo24 (Babiš).

V závěru r. 2013 vstoupili do médií miliardáři Daniel Křetínský a Patrik Tkáč koupí společnosti Ringier Axel Springer CZ (vlastníci Blesku, Reflexu). Bonusem koupě se stala distribuční společnost První novinová společnost (PNS). Média koupili za 4,7 mld. korun, což je cca 10 násobek ročního EBITDA skupiny. Návratnost investic značně dlouhá, cíle finančníků nejasné…

Dalším velkým hráčem je (t.č. uprchlík) František Savov. Vlastní vydavatelství Mladá fronta s tituly E15, Euro. Mimo to je majitelem velkého investičního fondu. Ústavní soud nedávno odmítl jeho stížnost proti zahájení trestního stíhání kvůli krácení daní a legalizaci výnosů z trestné činnosti. Byl obviněn v kauze nadměrných odpočtů daně z přidané hodnoty. Podle médií šlo o zhruba 780 milionů korun. Savov je v politicko-společenské a v mediální branži chápán jako spojenec Miroslava Kalouska (TOP 09).

Nejsilnějším zákulisním hráčem v médiích a hybatelem je bezesporu Zdeněk Bakala. Opavský rodák, žijící ve Švýcarsku, v r. 1994 založil společnost Patria Finance, první soukromou investiční bankovní skupinu v České republice, kterou v r. 2000 prodal belgické bance KBC (vlastník ČSOB). V roce 2006 získal od Karla Schwarzenberga (TOP 09) podíl v politickém časopise Respekt. V srpnu 2008 koupil většinový podíl firmy Economia, která vydává deník Hospodářské noviny, časopis Ekonom, deník Insider a vlivné Aktualne.cz a několik desítek odborných časopisů. Silné vazby Bakaly na českou politickou scénu (TOP 09, Alex. Vondra, B. Sobotka) byly a jsou stále opečovávány. Bakala vždy působil pragmaticky a pokaždé podporoval kohokoliv, kdo je zrovna u moci. V červnu 2010 po volbách oznámil, že věnoval vybraným politickým stranám 28,5 mil. korun na kampaň. ODS dostala 15 mil. korun, TOP 09 7,5 mil. korun a Věci veřejné 6 mil. Až do aféry Nečas – Nagyová tvořily tyto strany vládní koalici a Bakalovými médii byly ofukovány. O Bakalových aktivitách můžete číst všude, jen nesmíte hledat v jím financovaných tiskovinách. Například se v nich zaručeně nedočtete o podrazech jeho firmy RPG-byty (44000 byt. jednotek) na Ostravsku. Nesplněním slibu privatizace bytů do rukou nájemníku se stal v Ostravě „Personou non grata.“ A to ještě většina z nich vůbec netuší, že si na zmiňované byty (záruka) půjčil u finančních institucí 500 mil. eur (13,5 mld. korun), nikoliv na jejich rekonstrukci, ale pro osobní účely. Tunel jako Blanka.

Píší-li novináři v protibabišovských médiích o ohrožení demokracie v Česku, tak by měli dodávat, že demokracie je vzhledem ke své nedokonalosti a křehkosti ohrožována neustále. Babiš koupil velkou mediální skupinu a přihlásil se k tomu. Bakala a spol. vlastní v součtu mnohem vlivnější a silnější média a navenek působí, jako by byli nad věcí a mimo politickou sféru. A daří se jim to.

Další přeskupování v médiích bude jistě pokračovat vstupem „agresivní“ finanční skupiny Penta, Pavla Tykače, a nebo (zatím pouze) regionálních vlastníků tiskovin, milionářů jakým je Ivo Valenta (nedávno potvrzená koupě podílu v parlamentnilisty.cz).

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama