Mgr. Jana Pastuchová

  • ANO 2011
  • Liberecký kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.03.2015 17:30:12

Pár postřehů ze sněmu hnutí ANO

Pár postřehů ze sněmu hnutí ANO

Máme to za sebou. Dle mnohých přelomový sněm hnutí ANO, který zase tak přelomový nebyl.

Škarohlídové se těšili na to, jestli se projeví naše nejednotnost. Ti, co jednotnost očekávali, nás za ni potom kritizovali ve smyslu, že nejsme demokratickou stranou. Zdá se, že pro ty, co svoje soudy vypouští zpovzdálí, není dobré A ani B.

Občas je až zarážející, kam chodí různí politologové a mediální komentátoři na svoje myšlenky.  Politika není procházka růžovým sadem, kdo nezakusil, netuší, co všechno se pod tímto pojmem skrývá, nic není ideální. Také hnutí ANO k dokonalosti mnohé chybí, ale pořád v něm řada občanů vidí naději, naději ve změnu, na které se chci já osobně i nadále podílet.

Rozhodla jsem se, že náš sněm shrnu jen do třech jednoduchých bodů a nebudu opakovat to, co si lze v těchto dnech přečíst ve všech novinách, takže žádná slohová práce a polemika nad výsledky voleb do vedení hnutí. Jen moje dojmy, pocity, moje postřehy.

  • Až překvapivě mnoho poslanců, včetně mě, bylo na sněmu hnutí ANO pouze v roli pozorovatelů, čestných hostů chcete-li. Bylo o nás výborně postaráno, sledovali jsme z ochozů, co se děje „dole“, jak naši kolegové hlasují, my jsme nemohli. Proč? Protože jsme nedostali mandát ze svých krajů, resp. oblastí. Zřejmě už jsme dosáhli „svého maxima“ tím, že jsme se dostali do sněmovny. Budiž tedy přáno i ostatním.

  • Média ze sněmu vytrhla jen pár myšlenek, pro někoho šlo možná o klišé, pro mě osobně tam ale zaznělo několik zcela zásadní bodů, které naznačily, kam bude ANO do budoucna směřovat. Impulsy pro moji další práci. Jako členka Výboru pro sociální politiku a Výboru pro zdravotnictví PSP ČR se zabývám tématy – problémy, kde musím chtě nechtě stavět vedle sebe zdraví člověka, peníze, morálku a výše zmíněnou zátěž. Kladu si na první pohled nelogické otázky, co je důležitější? Zdraví, nebo pár minut strávených nad formulářem, roční náklady v řádech tisíců korun, politická sebevražda? Sněm mi jednoznačně neodpověděl, to jsem ani neočekávala, ale jistou cestu už vidím. Obecné vím, konkrétní budou činy.
  • Sněm byl dle mého názoru bezchybně zorganizován. Možná věc, která se dala očekávat. Ona to ale po zkušenostech z poslanecké sněmovny, ze zasedání výborů, různých komisí a pracovních skupin, z různých konferencí, seminářů, setkání a podobně, to byla opravdu pastva nejen pro oko, ale také pro duši. Je dobré vědět, že k ANO patří nejen mediálně známé tváře, ale také tým „neviditelných“ lidí, kteří s námi pracují, poradí, kryjí nám záda a umí zorganizovat takovou akci. Rovněž velmi oceňuji, že jsme překročili český rybníček a že na sněmu vystoupili předseda evropské frakce Aliance liberálů a demokratů (ALDE) Guy Verhofstadt či výkonná ředitelka a jedna ze zakladatelek americké politické organizace No Labels Margaret Kimbrell. Za zmínku stojí také vystoupení Václava Bělohradského, předního českého filozofa a sociologa. Ano, i taková vystoupení k politickému sněmu patří, rozšiřují obzory.

Kdo si chce sněm hnutí ANO připomenout nebo si udělat vlastní názor, což vřele doporučuji, možností je několik. Sestřih najdete například zde:  https://www.youtube.com/watch?v=DdHS5lcG5m8.

                                                                                                           JANA PASTUCHOVÁ, poslankyně hnutí ANO

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama