ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.01.2013 12:01:09

Kuřáci všech zemí spojte se

Kuřáci všech zemí spojte se

Nový návrh protikuřáckého zákona je paskvil podobný byrokratickým nesmyslům EU

V minulých dnech představil poslanec Boris Šťastný a ministr zdravotnictví Leoš Heger návrh protikuřáckého zákona v podobě, která hraničí se zdravým rozumem. Restriktivní opatření vůči kuřákům jsou na úrovni stalinistických represálií namířených proti skupině vlastních obyvatel. Toto chování mě překvapuje obzvlášť u obou politiků, kteří se hlásí k liberálním hodnotám. Ale možná si oba představují svobodu rozhodování občana jinak. Napříště možná poslanec Šťastný dospěje k názoru, že je potřeba zakázat vepřové maso (a to je škodlivé), nebo dokonce, že se nesmí nosit kravaty (ty jsou taky nebezpečné, protože se na nich může někdo oběsit) a začne pracovat na zakazujících zákonech.  

Nový zákon by podle návrhu měl zakázat kouření v restauracích a na mnoha jiných místech. Pokud jsou cigarety a jejich prodej legální, není možné zabraňovat jejich konzumaci. Každý má svobodné právo, zda bude kouřit či nekouřit, nebo být či nebýt v zakouřeném prostředí. Pravicoví politici by se naopak měli zasadit o znovuzavedení některých kuřáckých vlaků, autobusů, či letů jako alternativu pro spoluobčany kuřáky, kterými nekuřáci nemusí cestovat.

Úplným nesmyslem v návrhu je pak povinnost nabízet nealko nápoje levněji než alkoholické. A tady se ptám, proč vy, pravicoví politici, zastánci svobodného trhu, vymýšlíte tyto „ptákoviny“? Nebo snad máme málo regulačních nesmyslů z Evropské unie a musíme vymýšlet sami další? Nestačí nám zákazy žárovek, předražená podpora obnovitelných zdrojů, normované velikosti zvířecích klecí, které jsme na pokyn „božské“ Evropské unie museli zavést?

Před dvěma lety vešel v platnost zákon, který donutil majitele restauračních zařízení ke stavebním úpravám provozoven a oddělení kuřáckých a nekuřáckých prostor. Pro mnoho restauratérů jistě nemalá investice. Teď jim bude k ničemu. Nečekám, že by stát a vláda nějak výrazně podnikatelům pomáhala, ale neměla by jim alespoň škodit. Jako například tímto novým návrhem. Nemluvě ani o tom, že nepochybně dojde k poklesu tržeb restaurací. V době hospodářské krize jistě velmi „uvážlivé“. Já sám, v případě že zákon projde, do nekuřácké restaurace nevkročím.

Další hloupostí návrhu je postavení elektronických cigaret na roveň klasickým. Byť nejsem zastáncem e-kouření, tak jejich účinky na okolí jsou minimální. Už z toho je patrné, že autorům návrhu nejde o zdravotní důsledky kouření, ale o vyhlášení „svaté války“ jedné skupině občanů. Jen bych se nechtěl dočkat toho, že občanům dojde trpělivost a vyhlásí „svatou válku“ jiné skupině občanů a to nám politikům.

Autor je kuřák a nehodlá na tom nic měnit.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama