Mgr. Jaroslav Větrovský

  • BPP
  • Tábor
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.05.2019 21:13:04

Vznik agentury může být krokem k zajištění udržitelného financování sportu

Vznik agentury může být krokem k zajištění udržitelného financování sportu

Projev na 8. schůzi Senátu dne 3. 5. 2019 k návrhu zákona, kterým se mění zákon o podpoře sportu

Vážené kolegyně, vážení kolegové, pane poslanče, Peťo, děkuji za omluvu, já jsem tam tak po tělocvikářsku procházel, to nebylo proto, že bych byl již nedočkavý. (Jiří Oberfalzer: Pane kolego, právě jste porušil jednací řád. Nesmíte oslovovat svého kolegu přímo.) Za to se hluboce omlouvám. Co se týká toho vlastního zákona či té vlastní problematiky, já nemám argument na to, co tady říkal Miloš Vystrčil, skutečně jde o poslanecký návrh, v podstatě na to není jakýmkoliv způsobem možno argumentovat. Já se na ten zákon dívám pohledem člověka ze sportovního prostředí, člověka, který se pohyboval ve sportu, stejně jako pan poslanec, odmalinka, má syny, kteří se pohybují ve sportovním prostředí. Cítím, že sport je celostátní fenomén. Já tedy vítám vznik centrální autority na poli sportu. Myslím si, že sport, jak jsem říkal, jakožto společenský fenomén si právě tuto centrální autoritu nepochybně zaslouží, o čemž svědčí tedy i usnesení našeho podvýboru pro sport z 31. května 2017, kdy podvýbor doporučil předsedovi vlády Sobotkovi otevřít debatu nad vznikem samostatného ministerstva sportu. Já věřím tomu, že vlastní ministerstvo sportu bude třeba dalším stupněm v budování té centrální autority, iniciovat legislativní práce na novele kompetenčního zákona, na základě kterého by došlo k vytvoření ministerstva sportu. I náš podvýbor se tedy zabýval touto problematikou.

Mně se líbí, a proto budu podporovat vznik té agentury, protože se tam nehovoří pouze o penězích, nehovoří se tam pouze o dotacích, hovoří se tam také o tom, pan poslanec nám to, myslím, velmi vyčerpávajícím způsobem osvětlil na kulatém stolu, kterého jsme měli možnost se zúčastnit, že tam také vznikne nějaké oddělení nebo odbor metodický, který bude vydávat metodické materiály, bude pomáhat trenérům, činovníkům ve sportu, což dneska v podstatě se neděje. Tedy ne pouze finanční prostředky, ale i ta vlastní didakticko-metodická pomoc. Já úplně bych nepodceňoval ta stanoviska Českého olympijského výboru, unie sportu, obce sokolské, ale i třeba Svazu měst a obcí ČR, který konstatuje, že vítá, že je jasně v zákoně zakotveno poskytování dotací do oblasti sportů, které budou podporovány. Svaz sice obecně nepodporuje vznik nových organizačních složek státu, ale v tomto případě však může být vznik této agentury pozitivním krokem k zajištění udržitelného financování sportu, amatérského i profesionálního. A to nezávisle na ministerstvu školství.

Co se týká těch peněz, tak já si myslím, že přínosem je to, že sport se stane samostatnou rozpočtovou kapitolou, tudíž z té kapitoly nepůjde sanovat jiné potřeby, které teď šlo třeba sanovat na ministerstvu školství, právě z těch prostředků, které byly určeny na sport. Já na rozdíl od kolegy, který tady mluvil přede mnou, já už nevím, kdo to byl, tak já panu poslanci věřím, věřím tomu, že to se sportem myslí upřímně. Jsem realista. A přesto dávám návrh na schválení ve znění postoupeném Poslaneckou sněmovnou.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama