Mgr. Jiří Dienstbier, ml.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.07.2011 17:54:00

Klaus opětovně porušuje ústavní povinnosti hlavy státu

Klaus opětovně porušuje ústavní povinnosti hlavy státu

Reakce na odmítavé stanovisko prezidenta republiky k podpisu novely zákona o důchodovém pojištění.

Sociální demokracie, i když na základě rozdílných argumentů, se s prezidentem republiky Václavem Klausem shoduje v odmítnutí novely zákona o důchodovém pojištění (tzv. malá důchodová reforma). Z ústavněprávního hlediska je však nepřijatelné jeho rozhodnutí, že návrh zákona nevrátí Poslanecké sněmovně, ani nepodepíše. Tento krok prezidenta Klause považujeme za porušení ústavních principů, neboť prezident má z Ústavy pravomoc vrátit návrh zákona s odůvodněním Poslanecké sněmovně, a pokud tak neučiní, tak má povinnost zákon podepsat.

 Konkrétně článek 50 Ústavy ČR, odst. 1 říká: "Prezident republiky má právo vrátit přijatý zákon s výjimkou zákona ústavního, s odůvodněním do patnácti dnů ode dne, kdy mu byl postoupen." Čl. 51 Ústavy ČR pak stanoví, že: „Přijaté zákony podepisuje předseda Poslanecké sněmovny, prezident republiky a předseda vlády." Pokud prezident nevyužije svého práva zákon vrátit Poslanecké sněmovně, je zákon s konečnou platností přijat a musí být prezidentem podepsán. Prezidentův přístup chytré horákyně "ani nahá, ani oblečená" je nepřípustný.

 Bohužel, v případě prezidenta Klause to není poprvé, kdy se setkáváme s podobným svérázným výkladem Ústavy a faktickým porušování ústavních povinností hlavy státu.

 Jiří Dienstbier, místopředseda ČSSD a stínový ministr spravedlnosti za ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama