Mgr. Jiří Dienstbier, ml.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.06.2018 16:19:00

Lidé potřebují naději

Lidé potřebují naději

Komentář na facebookovém profilu k výročí vypálení Lidic nacisty.

Dítě vyrvané matce a matka oloupená o dítě - socha Marie Uchytilové u kladenského gymnázia je pravým symbolem lidické tragédie. Náhodná, mechanická a důsledná vražda celých rodin, které otevřel cestu ústup demokracií národoveckým diktaturám třicátých let, je popisem událostí z června 1942.

Světovou válku ukončil mír, který leckteří vnímali jako nespravedlivý. Dvacátá léta ukončila hospodářská krize, která statisícům lidí vzala naději na budoucnost. Ztrátu naděje slibovali tehdejší diktátůrci vynahradit splynutím s velikostí mytického národa. Člověk naději potřebuje. Třicátá léta ukončily války včetně té druhé světové.

Lidé potřebují naději. Mír máme dlouho a naděje lidí není do budoucna spojená s představou míru. To by všechno v politice bylo jednodušší. Naději potřebují mladí lidé hledající bydlení; naději potřebuje milion lidí v dluzích; naději potřebují lidé potýkající se s pocitem nespravedlnosti i s nespravedlností. Tu naději umí sociální a demokratická politika dát.

Každý rok přicházím do tělocvičny kladenského gymnázia, k soše Lidické matky i na pietní akt v Lidicích s pokorou k památce obětí a s nadějí, že demokratická politika dnešním lidem potřebnou naději zvládne dát. A že tuto naději všichni potřební lidé uvidí a rozhodnou se jí důvěřovat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama