Mgr. Jiří Dienstbier, ml.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.08.2020 16:26:44

Nemyslím, že daně jsou nemravné, hradí veřejné služby a potřeby společnosti

Nemyslím, že daně jsou nemravné, hradí veřejné služby a potřeby společnosti

Projev na 26. schůzi Senátu dne 12. 8. 2020 k návrhu zákona, kterým se ruší daň z nabytí nemovitých věcí

Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, tady jsme vyslechli teď několik vystoupení, kde se mluví o nemorální dani, nemravné dani apod. Přiznávám, že daně možná jsou obtížné, komu by se je chtělo platit? Ale v zásadě si nemyslím, že daně jsou nemravné, daně jsou potřebné, protože slouží k zajištění příjmů do veřejných rozpočtů, ze kterých se hradí různé veřejné služby a potřeby státu a společnosti. Já si nemyslím ani, že tato daň je nemravná. Možná je nerozumná. Já jsem dlouhodobě souhlasil s tím, že daň z převodu nemovitostí ani daň z nabytí nemovitosti, že by být nemusela. Mně na celé té věci vadí, že schvalujeme různé daňové předpisy, mluvil jsem už tady o tom v nedávné době několikrát, které snižují příjmy veřejných rozpočtů. Neřešíme, jak tyto příjmy nahradit. A zároveň všichni, když přijde nějaký návrh, podporujeme výdaje z veřejných rozpočtu. Ať už jsou to důchody, rodičovská, přídavky na děti, v podstatě cokoliv, co přijde, tak všichni se k tomu hlásí, že to chtějí podpořit. Ale pak zároveň všichni chtějí hlasovat pro snižování daní. Já si myslím, že to je dlouhodobě neudržitelné. Tady se bavíme o výpadku 13 miliard korun, pan premiér Babiš přišel s takovým plácnutím do vody, populistickým návrhem na to, že v souvislosti se zrušením superhrubé mzdy se zároveň sníží sazba. Lup, minus 90 miliard korun ze státního rozpočtu, plus minus podle toho, jak kdo počítá nějaké dodatečné efekty. To už jsme jenom u těchto dvou daní, kdyby se to tak zrealizovalo, více než 100 miliard v propadu příjmů veřejných rozpočtů. Já si doopravdy nemyslím, že toto je udržitelný přístup. Když se tady bavíme teď o zdanění nabytí nemovitosti, já bych neměl žádný problém s tím to zrušit, protože, jak jsem říkal, také to považuji za nerozumné, ale pojďme se v té souvislosti tedy bavit o dalších příjmech, pojďme se bavit o majetkových daních, protože ČR má mezi vyspělými zeměmi snad nejnižší nebo jedny z nejnižších majetkových daní. Bavme se tedy o tom, jak tento výpadek 13 miliard nahradíme. Jestliže někdo chce v souvislosti se zrušením superhrubé mzdy snížit daňové sazby, to znamená výpadek 90 miliard korun, bavme se v té souvislosti ne o tom, že to uděláme, že lidem pomůžeme, jistě, lidi budou rádi, když budou na této dani platit méně, ale bavme se o tom zároveň, kde získáme dodatečné daňové příjmy. Jestli to bude bankovní daň nebo progresivní zdanění právnických osob nebo obecně nějaké jiné sazby daní, to už v tuto chvíli bych nechal jako otevřenou záležitost, na to můžeme mít různé postoje.

Já už jsem tady na minulých schůzích nehlasoval pro některé daňové zákony právě z těch důvodů, které jsem tady uváděl. Je to výpadek, který není nijak nahrazen. Ještě bych to chápal, kdyby to byly teď jednorázové věci v krizi, která vznikla v souvislosti s koronavirem, té ekonomické krizi, toho propadu HDP, ale to, co jsem zmiňoval, jsou věci, které jsou trvalé. To nejsou jednorázová opatření. To jsou trvalé výpadky příjmů z veřejných rozpočtů. Já jsem doopravdy zatím neslyšel nic věrohodného ani od premiéra, ale ani od paní ministryně financí, jak chce tyto výpadky nahradit. Takže já bych to rád slyšel. Bez toho nejsem ochoten hlasovat pro žádný daňový zákon, který snižuje příjmy veřejných rozpočtů. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama