Mgr. Jiří Dienstbier, ml.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.10.2016 12:22:00

Nikdo nemůže zpochybnit genocidu vůči jezídům

Nikdo nemůže zpochybnit genocidu vůči jezídům

Ministr Dienstbier tento týden přijal letošní laureátku Ceny Václava Havla za lidská práva Nadiu Muradovou.

Nadia Muradová se v České republice účastní konference pořádané Knihovnou Václava Havla na její počest. Na setkání s ministrem Dienstbierem v budově Úřadu vlády v úterý 11. října ji doprovázel ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský a ředitel dokumentačního centra Knihovny Martin Vidlák.

Nadia Muradová je mladá lidskoprávní aktivistka, která se výrazně zasadila o zvýšení mezinárodního povědomí o osudech náboženské komunity Jezídů, která žije především v severním Iráku. Sama uprchla před ISIS do Německa, kde požádala o azyl. Známá je především pro své aktivity na podporu jezídských žen a dětí, které jsou předmětem sexuálního zotročování a obchodu s lidmi. V projevu před Radou bezpečnosti v prosinci 2015 vyzvala mezinárodní společenství k okamžité akci na ochranu dívek, které byly ISIS uneseny, opakovaně znásilněny a prodány.

Jezídové jsou náboženská komunita žijící především v severním Iráku. Podle lednové zprávy OSN radikálové z Islámského státu využívají v Iráku jako otroky až 3500 lidí. Jde hlavně o ženy a děti právě převážně z komunity Jezídů.

Ministr Dienstbier ocenil zejména to, že i po tom, co prožila, v sobě nachází síli pomáhat druhým lidem.  Na setkání zdůraznil, že Česká republika dění v Iráku dlouhodobě sleduje. „Nikdo nemůže zpochybnit, že se jedná o genocidu vůči Jezídům, a je třeba výrazné pomoci regionu, aby se záležitosti vrátily do normálního stavu,“ řekl.  Ministr se již v březnu tohoto roku sešel s mluvčím Jezídů při jeho oficiální návštěvě České republiky, kdy spolu diskutovali o možnostech psychosociální pomoci jezídským ženám.

Cena Václava Havla za lidská práva je od r. 2013 udělována Parlamentním shromážděním Rady Evropy ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77 jako ocenění výjimečných činů občanské společnosti na obranu lidských práv v Evropě i mimo ni. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama