Mgr. Jiří Dienstbier, ml.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.06.2020 20:10:00

Obávám se, zda budeme schopni do budoucna financovat veřejné služby

Obávám se, zda budeme schopni do budoucna financovat veřejné služby

Projev na 24. schůzi Senátu dne 11. 6. 2020 k návrhu zákona, kterým se mění některé daňové zákony v souvislosti s výskytem koronaviru SARS-CoV-2

Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně a kolegové. Zatím se probíhající rozprava vlastně netýká projednávaného zákona, ale něčeho, co si zřejmě většina přítomných senátorek a senátorů přeje, aby se jeho součástí stalo, v případě, že se tedy dostaneme k projednávání pozměňovacích návrhů. Já bych se však rád zastavil u toho samotného návrhu zákona.

Já už jsem tady včera v jiné souvislosti zmiňoval, že jsem poněkud nesvůj z toho, že za poslední týdny a měsíce schvalujeme obrovské množství opatření, která jsou dodatečnými výdaji ze státního rozpočtu nebo z veřejných financí. A na druhé straně schvalujeme celou řadu návrhů, které jsou obrovskými škrty příjmů veřejných financí. A já chápu, že v krizi, v které se nacházíme, je řada těch věcí zřejmě nezbytná, že to je v pořádku. Ale na druhou stranu se obávám, jestli budeme schopni do budoucna financovat veřejné služby jakéhokoli druhu, které jsou naprosto zásadní pro zajištění nějakých základních potřeb občanů České republiky. A o to více mám pochybnosti u tohoto návrhu zákona, protože ten není jednorázový. To není jednorázová pomoc, ale řada těch věcí je tam vlastně trvalým výpadkem příjmů veřejných financí.

Já z tohoto důvodu mám s tím zákonem velký problém, nehodlám ho podpořit. A jakkoli samozřejmě nemám nic proti tomu, aby byl obcím poskytnut kompenzační příspěvek v té výši, jak je navrhováno, tak vzhledem k tomu, že mám problém s tím základem, ke kterému se to má připojit, tak já ten zákon nechci podporovat. Takže pro to nebudu hlasovat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama