Mgr. Jiří Dienstbier, ml.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.03.2019 21:50:00

Změny klimatu ohrožují podstatu naší existence

Změny klimatu ohrožují podstatu naší existence

Projev na 7. schůzi Senátu 20. března 2019 k sdělení Evropské komise – Čistá planeta pro všechny

 Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, kolegové.

Původně jsem neměl v úmyslu vystupovat, vystoupení našeho pana předsedy Kubery ovšem mně neumožnilo se k tomu nijak nevyjádřit. Pan předseda Kubera tady apeloval na racionální uvažování, načež nám tady zmínil problematiku brexitu, třetí světové války, vodního metra v Teplicích a celou řadu racionálních argumentů, které se týkají této projednávané problematiky. Všechno to vychází z jeho zcela neracionálního přesvědčení, nebo možná bych dokonce řekl víry, že lidská činnost se nijak nepodílí na změnách klimatu, že změny klimatu tady sice jsou, ale jsou vlastně přirozené, protože vždycky byly, člověk s tím tedy nemá co do činění. Označuji to za víru, která s racionalitou nemá nic společného, protože naprostá většina vědeckých kapacit, které se touto problematikou zabývají, jasně potvrzují, že ten antropogenní vliv na změny klimatu je jasně průkazný, je docela zásadní, že dokonce tyto změny klimatu ohrožují podstatu naší existence, pokud něco racionálního neuděláme a nepřijmeme opatření, jak tu dynamiku té situace změnit.

Dokonce jsme tady zaznamenali určitý výsměch studentům, kteří upozorňují na to, že jejich budoucnost je ohrožena, myslím si, že na to mají právo, že to vidí dokonce velmi racionálně, že by si zasloužili spíš uznání než výsměch. Tady bych se připojil k argumentu, který tady už také zazněl, že bez ohledu na to, co udělají jiní, tak my bychom se měli snažit tedy si odpracovat aspoň něco sami za sebe, abychom k této situaci nepřispívali. Co se týká nákladů, což tady také z pravé strany zaznělo, jak chceme přesvědčovat lidi, že je to bude něco stát, já myslím, že pan ministr to už mnohokrát v poslední době zmiňoval, třeba problematiku sucha, co nás to každoročně stojí. Ta čísla už taky byla mnohokrát publikována. Když nebudeme dělat nic, tak kromě toho, že tady nebude k žití, tak nás to bude stát pravděpodobně mnohem víc než nějaká opatření.

Ano, možná že nemáme takové podmínky pro obnovitelné zdroje, jako má Británie nebo Německo se svými mořskými parky, zcela jistě jsme úplně ideálně nezvládli v minulosti fotovoltaiku, ale když se podíváte i na některá čísla, která zazněla, nebo byla napsána v poslední době, tak například, jsou to asi 3 týdny, jsem slyšel šéfa ČEZ, jak uvádí jedno číslo, mluvil, myslím, o střešních instalacích fotovoltaiky, kde říkal, že bez dotace už budou rentabilní při ceně 70 eur na megawatthodinu. Pro srovnání, Britové nyní staví jadernou elektrárnu Hinkley, to je jeden ze čtyř projektů, který tedy pořád staví, ty ostatní tři, to už jim ti dodavatelé od toho odstoupili. Tam mají v přepočtu garantovanou cenu nikoliv 70, ale 105 eur. 105! Je to 92 liber. Teď jsem četl. Takže zhruba 105 eur na megawatthodinu.

Čili to jenom pro ilustraci, že možná to směřování k těm obnovitelným zdrojům, při veškerém respektu k tomu, že někdo má lepší podmínky, někdo má horší podmínky, i v našem případě může být i ekonomicky racionální, prostě nějaká opatření tohoto druhu bychom měli dělat. Nepodléhat ideologické víře, že my za nic nemůžeme, že my nijak neovlivňujeme globální procesy, ale snažit se, i kdyby to bylo jenom podle principu předběžné opatrnosti, radši bránit tomu, abychom si nezničili naše prostředí a vůbec podmínky pro přežití, když ne života, ale třeba i lidské rasy na planetě.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama