Mgr. Jiří Kobza

  • SPD
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.12.2019 13:46:00

Není pravda, že naše hnutí podporuje zákaz domobran, média dezinformují

Není pravda, že naše hnutí podporuje zákaz domobran, média dezinformují

Navrhovaný zákon naopak umožní členům spolků, ve formě jakýchsi rezervních záloh ozbrojených bezpečnostních sborů ČR, připravených jim v případě nutnosti pomáhat, jednodušší proceduru v oblasti registrace a držení legálních zbraní, než je tomu nyní.

Některá mainstreamová média uveřejnila v posledních dnech zavádějící články o podobě připravovaného návrhu zákona o nakládání se zbraněmi a vztahu poslanců hnutí SPD k němu. Tématem – a dezinformací – číslo jedna je v těchto textech údajná podpora poslanců SPD zákazu domobran, kterou má tento zákon přinášet. Není to pravda!

Domobrany zmíněny nejsou, ale…

Zákon o nakládání se zbraněmi (viz. sněmovní tisk 669 - ZDE) byl předložen skupinou poslanců napříč všemi stranami politického spektra v reakci na nechvalně známou Směrnici EU, která diskriminačním způsobem omezuje držení zbraní občany jejích členských států – a také na rozhodnutí Soudního dvora EU, který zamítl žalobu České republiky na tuto směrnici. I z tohoto hlediska je přijetí zákona nesmírně důležité, zvláště, je-li jeho text docela vyvážený a kvalitní. A to z našeho pohledu je. Takzvaných domobran se zákon primárně vůbec netýká, termín „domobrana“ dokonce ani neobsahuje. Naopak, z hlediska v Česku oficiálně registrovaných spolků, které se někdy k tomuto termínu hlásí, respektive spolků, které se chtějí různými způsoby aktivně podílet na obraně vlasti či přípravě na ni – a respektujících přitom právní řád ČR – je tento zákon krokem vpřed. Je tomu tak mimo jiné i proto, že umožní členům těchto spolků, ve formě jakýchsi rezervních záloh ozbrojených bezpečnostních sborů ČR, připravených jim v případě nutnosti pomáhat, jednodušší proceduru v oblasti registrace a držení legálních zbraní, než je tomu nyní.

Budeme bezpečnější 

Návrh také nově a komplexně definuje a dotváří kvalitní právní rámec i pro držení zbraní, střeleckou přípravu a sportovní (a jiné rekreační) střelecké aktivity všech občanů České republiky. Přijetí tohoto zákona lze považovat za podstatné a důležité i proto, že s jeho aplikací a realizací s velkou pravděpodobností vzroste bezpečnost České republiky a jejích občanů. Na druhou stranu – v návrhu zákona je taktéž zakotven zákaz vytváření ozbrojených paramilitárních skupin, které by s pomocí zbraní chtěly prosazovat své politické, náboženské nebo obdobně motivované cíle, směřující proti demokratickému zřízení České republiky a právům a svobodám jejích obyvatel.

Antifa neprojde

Je totiž naprosto nepředstavitelné a nepřípustné, aby toto někdo v naší zemi praktikoval – ať už by šlo o islamistické milice, buňky tzv. Islámského státu, šáariátské hlídky, o ozbrojené „anarchistické“ skupiny typu sdružení Antifa, anebo o jiné, již nepokrytě teroristické, skupiny. Je důležité zmínit i to, že návrh má i plnou podporu střeleckých svazů a asociací, jako jsou například LEX a LigaLibe. Podstatná je i skutečnost, že tento zákon umožní příslušníkům našich bezpečnostních sborů nosit u sebe služební zbraň – a použít ji – i mimo službu. To se například po tragédii v ostravské nemocnici v minulém týdnu ukazuje jako velmi prozíravé.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama