Mgr. Jiří Mihola, Ph.D.

  • KDU-ČSL
  • Brno
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,64. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.10.2015 10:56:53 - občanzDomažlic

křesťané?

Ať chcete nebo ne, většina Čechů jsou ateisté. Proč by tedy měl být Velký pátek státní svátek? Myslíte, že si ho lidé budou spojovat s křesťanstvím a ne jen se dnem volna navíc, což netvrdím, že bych nevítal :)

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

23.10.2015 15:41:51 - Mgr. Jiří Mihola, Ph.D.
Vážený občane z Domažlic (mrzí mě,že nejste podepsán),

netroufal bych si tvrdit,že většina Čechů jsou ateisté, spíše bezkonfesní (mnoho z nich v "něco" věří). Velký pátek není státní,ale tzv. ostatní svátek, stejně jako jsou Vánoce nebo Nový rok. Velikonoční svátky nejsou pouze nejvýznamnější křesťanským svátky, stejně jako vánoce významně oslovují naše občany. Navíc státem uznaným svátkem již v minulosti byl (nebýt nástupu komunistické totality, patrně by jím zůstal až do dnešní doby). Myslím si, že právě dnes není od věci zdůraznit i tímto svátkem křesťanské kořeny a kulturu Evropy, bez ohledu na světonázor. Již řadu let mají naši  žáci a studenti tzv. velikonoční prázdniny. Zavedení tohoto svátku jistě uvítají rodiny s dětmi a obecně přispěje k lepšímu skloubení pracovního a rodinného života. Potvrzují to i různé výzkumy a ankety prováděné na toto téma (aniž bych je přeceňoval).

Přeji Vám vše dobré, 

Jiří Mihola