Mgr. Jiří Šesták

  • HOPB
  • České Budějovice
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.10.2017 19:46:00

Jedna je více než tři aneb Je nejvyšší čas vytvořit společné dílo menších stran

Jedna je více než tři aneb Je nejvyšší čas vytvořit společné dílo menších stran

Výsledky voleb do Poslanecké sněmovny nastolily řadu otázek a čas na ně odpoví.

Někdo je zděšen, protože se bojí o další osud demokracie v naší zemi. Někdo se naopak ptá, za jak dlouho se podaří demokracii přetvořit v systém, kde budou „vládnout“ lidé bez politiků (respektive jen za dozoru těch pár, kteří to s národem myslí opravdu dobře).

Ti, kteří si přejí demokracii, jejímž nejvyšším zákonem je Ústava a Listina základních lidských práv a svobod, jsou v rozpacích a hledí do budoucna s obavami. Nezačíná dneškem něco, co bude ve svém důsledku ohrožovat i všechny ty, kteří si to ve volbách ze strachu a vzteku vyřídili s „těmi nahoře“? Nevyřídili si to však ve své emoci především se svou vlastní budoucností a se svými potomky? I to ukáže čas.

Co se v letošních volbách opět potvrdilo, je skutečnost, že nečinnost poražených demokraticky orientovaných stran, které usilují o ukotvení naší země ve společenství západní civilizace, může vést k fatálním a nedohledným důsledkům. Neboť zápas o naši zemi skutečně začal. Na řadě bude boj o osobu prezidenta a vzápětí o Senát. Chtějí-li nás někteří politici vyvést z Evropské unie a z NATO, musí ovládnout Senát do té míry, aby bylo možné uskutečnit zásadní změny v Ústavě. A musí svou destruktivní protidemokratickou silou zasáhnout do krajských voleb a za čtyři roky posílit své postavení ve volbách sněmovních. A pak bychom na dobu svobody a demokracie zřejmě opravdu mohli opět jen vzpomínat. Nicméně po celou tu dobu mohou znevěrohodňovat ústavní principy naší liberální demokracie až ke zchřadnutí…

Proto nemůžeme čekat a musíme jednat. Občané i politické strany a hnutí, které jsou prodemokratické, proevropské a prozápadní, musí odložit své pýchy a předsudky, spálit v ohni očištění vše, co je rozděluje, a provazovat osnovy spojení. Nejen spojenectví. Musí odložit ješitnosti z opuštění starých názvů, erbů a fanglí a vysvětlit ve svých společenstvích, že je nutné spolupracovat na díle společném. A s touto odvahou musí začít strany nyní malé, kterým v sobotu odpoledne zvonila hrana, ale dostaly ještě jednu šanci. A my, občané, kteří chceme žít v demokratické zemi postavené na hodnotách západní civilizace, s nimi.

KDU-ČSL, TOP 09, STAN – nyní leží odpovědnost na těchto „hobitech“ v zápase o naši Středozemi. Dokáží-li tyto strany vytvořit společné dílo propojení se ve jménu budoucí svobody a demokracie, jistě se přidají prodemokratické strany nyní větší a úspěšnější. Pokud to nedokáží, pocítíme důsledky všichni.

Prosím, spojme se a vytvořme společnou sílu, která udrží naši zemi v nalezeném prostoru demokracie, svobody a vlády práva. Hrana nám zvonit nepřestala, jen se na čas odmlčela.

Mgr. Jiří Šesták Ph.D.

Zdroj: senat.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama