Mgr. Jiří Zimola

  • Z 2020
  • Nová Bystřice
  • místostarosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.10.2013 10:52:41

Není důležitá výška DPH, ale jak stabilní bude příští vláda

 Není důležitá výška DPH, ale jak stabilní bude příští vláda

Svého času mezi lidmi koloval takový kameňák: “Stojí dělník u stroje a křičí: Pane mistr, mně ta mašina vzala prst, a další, a další…“

Přiznávám, že je poněkud morbidní a ne zcela povedený, ale v posledních dnech mám pocit, že mnozí Češi se dobrovolně postavili do této situace a jsou ochotně koukat na to, jak opakovaně přicházejí „o své prsty“. Jak jinak si mám vysvětlit nárůst voličských preferencí voličských stran, které spíše než stranami jsou podnikatelskými projekty, relativně krátce poté, kdy se lidé horečně rozčilovali nad aktivitami Věci veřejných či LIDEM.

Měl jsem za to, že si většina z nás (včetně některých voličů ODS) oddechla, když se na politické scéně přestali producírovat lidé typu K. Peak nebo V. Bárta. Lidé, kteří neměli žádné vize, kteří žili ze dne na den, handlovali s politickými pozicemi a byli ochotni dělat třeba ministra obrany, aniž by tušili, co je to vzduchovka. Předpokládal jsem, že se v předvolebních debatách objeví lidé, kteří budou konkrétní tématům rozumět, že budou v obraze. Naivně jsem se domníval, voliči budou přemýšlet o tom, co jim jednotliví uchazeči o místa ve sněmovně říkají, že se budou snažit rozlišit, zda k nim hovoří lidé, kteří vědí, o čem mluví.

Jsem překvapen, že tomu tak není. Jsem překvapen, že hnutí, které kritizuje nedostatek odborníků v předchozí vládě, není schopno dát dohromady několik odborníků, aby mohlo sestavit kompetentní vládu. Jsem zaskočen, že lidé, kteří kritizují konkrétní chyby předchozí vlády, neumějí předložit svoje konkrétní návrhy. Divím se tomu, že existují seskupení, která když horko těžko sestavila jakýsi volební program, nejsou ani schopna sezvat si svoje klíčové kandidáty a tento program jim odprezentovat, aby ti v televizních debatách působili alespoň trochu důvěryhodně. Mrzí mě, že lidé na Ostravsku jsou ochotni dát svůj hlas těm, kteří je chtějí připravit o práci, přitom ale zároveň přeskočí do strany, která hlásá, že to je div ne obrovský zločin.

Jímá mě hrůza, když si představím, že další čtyři roky poneseme důsledky rozhodnutí amatérů a politických rychlokvašek. Netěším se z představy, že zásadní rozhodnutí ovlivňující budoucnost státu na x let dopředu může opět činit koalice několika drobných nesourodých stran, které budou bojovat o větší vliv pro svoji stranu, než o blahobyt občanů této země.

To vše jsme tu už měli. To bychom si měli pamatovat, a přesto nepamatujeme. Všichni voláme po tom, aby se tu konečně něco změnilo, ale přesto jsme opět ochotni dále experimentovat se svými životy, a dát šanci různým účelovým slepencům, aby se podílely na moci a strkaly nás ani ne tak dopředu, jako spíše ode zdi ke zdi.

Jsem ale optimista a věřím, že ve zbývajících dnech voliči pochopí, že tento stát i oni samotní potřebují stabilitu. Potřebují silnou vládu, která se bude moci opřít o velkou část tohoto národa. Možná, že jako sociální demokrat vyřknu kacířskou myšlenku, ale není důležité, jestli DPH bude 20 % nebo 21 %. Ale je důležité, aby v této zemi platily zákony, které parlament přijme, aby podnikatelé nemuseli rok co rok měnit účetnictví a aby důchodci jeden měsíc nechodili na úřady pro S-karty a následující měsíc je tam nechodili vracet.

Potřebujeme stabilní a transparentní vládu. Potřebujeme vědět, na čem bude vláda pracovat za dva roky a ne se bát, jakou krizí bude procházet za týden.

ČSSD takovou vládu nabízí. Přemýšlejte o této nabídce, i když nejste zrovna naši příznivci. Děkuji vám.

J. Zimola
jihočeský hejtman a kandidát ČSSD v Jihočeském kraji pro volby do poslanecké sněmovny

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama