Mgr. Jiří Zimola

  • Z 2020
  • Nová Bystřice
  • místostarosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.11.2013 16:34:53

ČNB hrábla do kapes obyčejným lidem

ČNB hrábla do kapes obyčejným lidem

Česká národní banka udělala v minulém týdnu razantní krok a oslabila korunu vůči dvěma hlavním měnám – euru a dolaru. Euro stojí nějakých 27 Kč oproti předchozím 26 Kč. Řeklo by se nic moc.

Motivace bankéřů je zřejmá. Chtějí pomoci exportérům a posílit jejich pozici v zahraničí. To je chvályhodné. Škodovka prodá o něco více vozů, spousta zahraničních montoven toho (možná) smontuje o něco více. Otázkou ale je, kdo z toho bude mít efekt. Zvýší snad exportéři mzdy svým zaměstnancům? Obávám se, že ne.

Zato můžeme s jistotou tvrdit, že řada importérů bude nucena zdražit své zboží. Ty pružnější s velkou ekonomickou sílou a orientací na zákazníka byli schopni jednorázově nakoupit své zboží na sklady za stávající ceny a zákazníkům tak alespoň zčásti na Vánoce zajistit trochu klidu.

Ty ostatní půjdou s cenami nahoru. Strohá úvaha říká, že by se ceny měly zvednout přibližně o čtyři procenta – to odpovídá změně kurzu koruny. Ale okamžitě se začaly ozývat hlasy, že řada komodit nezdraží o čtyři procenta, ale některé až o deset. Možná si říkají, že teď je vhodná doba přirazit – za to přece může ČNB.

Nejsem ekonom, ale napadá mě hned několik otázek: 1) Opravdu bude mít oslabení koruny smysl, nezpůsobí samovolné mechanismy trhu, že se koruna vrátí, kde byla?  2) Opravdu to bylo zapotřebí v okamžiku, kdy se ekonomika začíná probouzet? 3) Opravdu je nutné posilovat export, když už nyní tvoří podstatnou část HDP?

A tady mě napadá to hlavní úskalí. K čemu je dobré, že se oslabí kupní síla a tím i spotřebitelská poptávka? Řada drobných tuzemských výrobců odkázaných jen na domácí trh doplatí na to, že spotřebitelé budou muset sáhnout do hlouběji kapsy a vydat více peněz za např. nákup základních potravin a na nic jiného jim zase nezbude. Při zvyšování naší závislosti na zahraničních producentech potravin to totiž jinak už není ani možné (vepřové maso, brambory).

Zatímco například Škoda Auto zvýší tržby a její vlastník, německý koncern VW, si přilepší, milióny českých domácností se po krátké vlně optimismu, které jim od srpna začaly přinášet ekonomické zprávy, opět zatáhnou hlavu mezi ramena a dále budou odkládat korunu ke koruně a čekat na to, co ještě přijde.

Zdá se, že i bankovní rada ČNB si myslí, že „Češi všechno prožrali“, budu-li parafrázovat slova „úspěšného“ ministra financí Kalouska.

J.Zimola, jihočeský hejtman

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama