Mgr. Jiří Zimola

  • Z 2020
  • Nová Bystřice
  • místostarosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.03.2010 17:11:00

Chci vyjádřit velký obdiv

Chci vyjádřit velký obdiv

Zachránce malého školáka hejtman odměnil stříbrnou pamětní medaili.

Devítiletý školák z Mladé Vožice na Táborsku se letos 19. ledna podruhé narodil. Ze střechy školy na něj spadl kus ledu a jen díky pohotovému jednání pana Václava Petrše, který šel vyzvednout ze školy své vnučky, chlapec přežil. Pětašedesátiletý důchodce do příjezdu záchranářů chlapce celkem třikrát oživoval. Téměř dva měsíce po události na osudné poledne vzpomíná se slzami v očích. Za svůj čin dnes od hejtmana Jihočeského kraje Jiřího Zimoly dostal stříbrnou pamětní medaili.

Ocenění z rukou hejtmana Václav Petrš přejímal dojatý. Jako bývalý řidič s povolání viděl mrtvé a zraněné při dopravních nehodách. Pomáhal s jejich záchranou. Je schopný jednat intuitivně a bez emocí, ale při vzpomínce na záchranu školáka se mu derou slzy do očí. Chlapec byl po úrazu ve vážném stavu a měsíc strávil v nemocnici, dlouhou dobu napojený na dýchací přístroje, v umělém spánku. Vše dobře dopadlo a po úrazu pravděpodobně nebude mít žádné zdravotní následky. Za svým zachráncem už byl na návštěvě. „Jeden den ho pustili z nemocnice a druhý den za mnou s rodiči přišel. Bylo to příjemné setkání. Příjemnější než rozloučení, když kluka odvážela sanitka," uvedl Petrš.

Stříbrná pamětní medaile Jihočeského kraje se uděluje za mimořádně výjimečné činy. Záchrana mladého lidského života takovým činem, podle hejtmana Zimoly, bezesporu je. „Tohle je skutečně výjimečná událost. Chci panu Petršovi upřímně poděkovat a vyjádřit veliký obdiv. Myslím, že spousta lidí si vůbec nedovede představit, jak by se v takové situaci zachovala. Nezbývá mi, než vyjádřit radost, že takoví lidé, jako pan Petrš, mezi námi jsou a pomáhají zachránit jiné," řekl hejtman Zimola.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama