Mgr. Jiří Zimola

  • Z 2020
  • Nová Bystřice
  • místostarosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.09.2012 9:57:27

Dotace obcím postiženým extrémními přívalovými srážkami

Dotace obcím postiženým extrémními přívalovými srážkami

Deset jihočeských obcí a Svazek obcí Strakonicka se může těšit na dotaci více než 2,1 milionu korun. Uvedenou sumu, kterou si rozdělí, použijí na likvidaci následků škod způsobených živelními pohromami v období června až srpna letošního roku.

Poskytnutí mimořádné dotace Rada Jihočeského kraje doporučuje ke schválení zastupitelstvu, které o ní rozhodně na svém zasedání 25. září.

„Chceme obcím kompenzovat prostředky, které musely vynaložit ze svých rozpočtů k odstranění škod na obecním majetku k nezbytnému zabezpečení funkčnosti infrastruktury a života v obci. Jedná se například o náklady na zprůjezdnění komunikací, funkčnost kanalizace, vodovodů, zařízení sloužící k informování a varování obyvatelstva,“ uvedl využití rozdělených financí hejtman Jiří Zimola.

Během června až srpna se přes jižní Čechy opakovaně přehnaly extrémní přívalové deště, bouřky doprovázené nárazovým větrem a místy i silným krupobitím. Proudy vody tekoucí ze svahů a z rozvodněných koryt menších toků způsobily bleskové záplavy a poškodily obecní komunikace, kanalizace, čističky i zdroje pitné vody.  Popadané stromy a kroupy navíc zasáhly mnoho střech a obecních zařízení, jako například veřejné rozhlasy či kamerové systémy.

Šedesát šest jihočeských obcí vyčíslilo k 31. červenci v souvislosti s živelní pohromou škody ve výši kolem 200 milionů korun. V této souvislosti chystá dotační titul Ministerstvo pro místní rozvoj ČR. Další ztráty v řádech desítek milionů pak v kraji způsobily přívalové deště a kroupy v srpnu.  Kraj oslovil všechny postižené obce, zda mají zájem o přidělení mimořádných finančních prostředků. Pokud ano, musely doložit náklady, které bylo třeba vynaložit k odstraňování škod na majetku v případech, kdy zajišťovali základní funkce a infrastrukturu v obcích.

Žádost o dotace nakonec zaslalo 16 obcí včetně Svazku obcí Strakonicka. Na základě konzultací s odborem kanceláře hejtmana, odborem dopravy a silničního hospodářství a odborem životního prostředí, zemědělství a lesnictví schválila rada kraje finanční podporu 10 obcím a Svazku obcí Strakonicko.

seznam obcí                      

částka schválená Radou JčK

Drahotěšice (okr. ČB)       

104 777 Kč

Hrdějovice (okr. ČB)         

290 000 Kč

Mladošovice (okr. ČB)      

15 000 Kč

Cehnice (okr. ST)              

480 587 Kč

Chelčice (okr. ST)             

231 882 Kč

Chrášťovice (okr. ST)

274 396 Kč

Pivkovice (okr. ST)

116 000 Kč

Zlatá Koruna (okr. ČK)

140 933 Kč

Rožmitál na Šumavě (okr. ČK)

281 727 Kč

Nicov (okr. PT)                  

138 194 Kč

Svazek obcí Strakonicka 

27 804 Kč

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama