Mgr. Jiří Zimola

  • Z 2020
  • Nová Bystřice
  • místostarosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.10.2013 12:59:00

Fungující stát a člověk

Fungující stát a člověk

Prvním tematickým celkem našeho volebního programu je „Člověk“ s tématy: zdravotní péče a podmínky pro zdravý život, školství, rodiny s dětmi, senioři a kultura.

Je to téma necitlivější, zvláště pro stranu, které nese v názvu slova „sociálně demokratická“. Základním cílem našeho programu v této oblasti, bez ohledu na dílčí témata, je zajistit každému občanovi našeho státu naplnění ustanovení Listiny základních práv a svobod. To je zároveň základní rolí fungujícího státu, ke které se tímto hlásíme. Stručně a jasně řečeno: Hodláme se postarat o to, aby všichni žili v důstojných podmínkách, které neohrožují jejich zdraví, aby lidé v nouzi měli přístup ke kvalitnímu zdravotnictví a sociálním službám, aby děti měly rovný přístup ke kvalitnímu vzdělání a aby všichni lidé měli možnost využívat kulturu jako dostupnou službu. Když píši „všichni lidé“, mám tím především na mysli lidi, kteří tu či onu službu nebo podporu potřebují, kteří ji neodmítají a kteří ji nezneužívají. To je podstatné. Žádný sebelépe fungující stát si totiž nemůže dovolit plýtvat veřejnými zdroji a nabízet tzv. veřejné služby těm, kteří je nepotřebují nebo je zneužívají.

Středobodem našich snah je rodina. Je jádrem pro výchovu člověka v dětství a ekonomické zajištění člověka v neproduktivním věku. Ideálním stavem by bylo, kdyby se všechny rodiny dokázaly postarat o své děti a své seniory. Ale to je iluze – naše civilizace, její demografické uspořádání a konkrétní ekonomická situace to vylučují. Rodiny se musí opírat o fungující stát, které dá jejich dětem vzdělání a pomůže jejich seniorům zajistit důstojné životní podmínky ve stáří. Budeme proto prosazovat zlepšení ekonomických podmínek rodin mimo jiné zajištěním sociálního bydlení, rozšiřováním sítě mateřských škol, snižováním daňové zátěže rodin s dětmi, zavedením porodného i na další děti, zavedením minimálního důchodu a dal.

Ekonomicky dobře fungující stát musí mít zdravé obyvatelstvo. Musí dbát na předcházení nemocem a zajistit, aby nemocným občanům byla zajištěná včasná a účinná lékařská pomoc. Nedostatečná lékařská péče vede k recidivám problémů, prodlužování lékařské péče a ve výsledku ke zvyšování nákladů na zdravotnické služby. Naším základním cílem je mít zdravotnictví na úrovni evropského průměru. Hodláme stabilizovat neziskové zdravotnictví, ať už na úrovni zdravotních pojišťoven nebo v síti veřejných nemocnic a zlepšit spolupráci ministerstva zdravotnictví s kraji. Chceme zajistit dostupnost nemocnic, ambulantních lékařských služeb i nezbytných léků.

Škola je uhelným kamenem vzdělanosti a prosperity národa. Garantem kvalitního školství musí být fungující stát. Proto klademe důraz na zlepšování pracovních podmínek učitelů, bezplatné školství a na propojení odborného školství s trhem práce.

Kultura nesmí být jen záležitostí pro snoby a lidi, kteří na to mají. Usilujeme o to, aby kultura měla charakter veřejné služby. Proto chceme dále podporovat rozvoj veřejnoprávních a komunitních médií. Snížíme DPH na knihy a budeme usilovat o ekonomické zpřístupnění kulturních institucí, jako jsou muzea a galerie (např. zavedením dnů bez vstupného). 

Fungující stát je stát, který se umí postarat o ty, kteří to potřebují, a podporovat ty, které potřebuje on.

  

J.  Zimola, jihočeský hejtman a kandidát ČSSD v Jihočeském kraji pro volby do poslanecké sněmovny Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama