Mgr. Jiří Zimola

  • Z 2020
  • Nová Bystřice
  • místostarosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.07.2012 14:48:00

Nový výtah zlepší mobilitu dětí z ARPIDY

Nový výtah zlepší mobilitu dětí z ARPIDY

130-ti tělesně postiženým dětem, klientům českobudějovického centra ARPIDA, se bude žít o něco lépe. Dnes (22.5.2012) byl totiž uveden do provozu nový výtah, který významně usnadní jejich pohyb v prostorách centra. Modernizaci objektu umožnily prost

„Díky iniciativě jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly se nám podařilo oslovit několik firem, které na projekt výstavby nového výtahu přispěly celkovou částkou ve výši 1.058.500 korun. Za tyto prostředky se podařilo nejen zřídit novou výtahovou plošinu s příslušenstvím k zajištění bezbariérového přístupu v nových prostorách centra, ale také zrekonstruovat starý výtah, který byl už po dvaceti letech provozu ve špatném stavu. Nejvýznamnějším dárcem, který věnoval 950 tisíc korun, byla na základě podpory kraje akciová společnost ČEPS Praha,“ uvedl ředitel občanského sdružení ARPIDA, centra pro rehabilitaci osob se zdravotním postižením Doc. PhDr. Jiří Jankovský, Ph.D.

Na speciálním účtu Arpidy se sešlo celkem už zmíněných 1.058.500 korun. Výstavba nového výtahu stála 591.600 korun, modernizace původního 240.000 korun. Dodavatel výtahů centru věnoval formou slevy částku 100 tisíc korun. „Přebytek tak činí 326.900 korun, které použijeme na rekonstrukci rehabilitačního bazénu,“ poznamenal Jankovský.

Arpida ročně hospodaří s přibližně 40 milióny korun, zhruba polovinu tvoří státní dotace, druhou polovinu pak prostředky získané prostřednictvím plateb od zdravotních pojišťoven, od rodičů dětí z příspěvků na péči a také od dárců. „Bez dárců bychom tu už možná nebyli. A podpora kraje je o to důležitější, že akcentuje a potvrzuje smysl práce, kterou tu děláme,“ zdůraznil doc. Jankovský.

S prohlubujícím se nedostatkem finančních prostředků se potýká celé sféra poskytovatelů sociálních služeb. Vládní škrty v této oblasti navíc hrozí dalším zhoršením situace nejen v neziskovém, ale i veřejném sektoru.

 „Podpora a rozvoj zdravotnictví, včetně sociálních služeb, jsou jednou z hlavních priorit Jihočeského kraje. Přes státní škrty v této oblasti se nám daří udržet rozsah poskytované péče v námi zřizovaných zařízeních alespoň na stávající úrovni. Je to ovšem za cenu omezení výdajů v jiných oblastech,“ poznamenal jihočeský hejtman Mgr. Jiří Zimola.

 Hejtman v této souvislosti připomněl, že oproti roku 2008 klesly dotace na sociální služby v Jihočeském kraji z prostředků Ministerstva práce a sociálních věcí ČR o 131 miliónů korun. Zatím co v roce 2008 byla dotace 531 milionu, v roce 2011 už činila jen 400 milionů.

V Jihočeském kraji je registrováno zhruba 130 poskytovatelů sociálních služeb. Řada služeb sociální prevence je financována z evropských zdrojů. „Vzhledem ke snižování dotačních prostředků tak reálně hrozí významné omezení či dokonce rušení některých poskytovaných sociálních služeb. Této situaci se budeme v rámci dostupných možností snažit zabránit. Úsporná opatření postihující sociálně handicapované považuji za zcela nemorální,“ doplnil hejtman Zimola.

Centrum pro rehabilitaci osob se zdravotním postižením, občanské sdružení ARPIDA v Českých Budějovicích zajišťuje komplexní péči o děti a mládež s tělesným a kombinovaným postižením v rámci uceleného systému rehabilitace – péče sociální, výchovně vzdělávací a zdravotní.

Areál centra ARPIDA byl vybudován bez finanční účasti státu v letech 1990-1993. Odborný provoz byl zahájen v  roce 1993. Cílem poskytované péče je dosažení pokud možno optimálního vývoje každého jednotlivého klienta ve smyslu jeho maximální možné soběstačnosti a integrace v jeho přirozeném sociálním prostředí, tedy především v rodině. Při veškeré činnosti je kladen důraz jednak na vysokou odbornost, ale zároveň i na lidský rozměr poskytované péče. Služby jsou zaměřeny nejen na dítě s postižením, ale zároveň i na jeho rodinu. Rodiče či zákonní zástupci klienta jsou vnímáni jako partneři a stávají se tak důležitými členy týmu odborníků, fyzioterapeutů, ergoterapeutů, sociálních pracovníků, pedagogů, psychologů a lékařů, pečujících o jejich dítě.

ARPIDA centrum pro rehabilitaci osob se zdravotním postižením, o.s.

A - akce
R – rehabilitace
P – pomoc
I – integrace
D – dobrovolnost
A – agape (křesťanské pojetí lásky, sounáležitost, sdílení, solidarita)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama