Mgr. Jiří Zimola

  • Z 2020
  • Nová Bystřice
  • místostarosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.03.2011 11:37:51

Pokud Jankovský nařčení z klientelismu nevyvrátí, musí rezignovat

Pokud Jankovský nařčení z klientelismu nevyvrátí, musí rezignovat

Vyjádření hejtmana Jiřího Zimoly k informacím o podivných zakázkách bývalé společnosti ministra Jankovského.

Sociální demokracie je znepokojena informacemi dnešních médií, podle nichž se o zakázky společnosti Phar Service, jejímž majitelem byl donedávna současný ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský, zajímá protikorupční policie. Podivné okolnosti a nestandardní výběrové řízení, ve kterém Jankovského společnost získala veřejnou zakázku za 20 milionů korun, přitom vyvolávají závažná podezření z netransparentnosti a manipulace se stáními penězi. Ministr Jankovský musí proto celou záležitost okamžitě veřejně a transparentně vysvětlit a přestat se odvolávat na to, že nyní vlastní společnost jeho syn a on s ní nemá nic společného!  

ČSSD již před několika měsíci upozorňovala na alarmující informace o tom, že Jankovského firma Phar Service, kterou po svém jmenování ministrem předal synovi a zůstala tak v „rodinných rukou", získala za dobu jeho ministrování už veřejné zakázky za více než 200 milionů korun. Za pouhého půl roku a v době, kdy je její bývalý majitel ministrem, tak získala tato společnost veřejné zakázky ve vyšší hodnotě, než byl její dosavadní roční obrat. Některé zakázky navíc čelí podezření z údajného předražení. Přestože jsme ministra Jankovského vyzývali k tomu, aby se k těmto závažným informacím vyjádřil a vyvrátil případný střet zájmů a možnou manipulaci se stáními penězi, dočkali jsme se od ministra pouze neustálého opakování toho, že se společností už nemá nic společného a že vše převedl na syna. Takové vysvětlení v době, kdy firma získává jednu veřejnou zakázku za druhou a ještě za podivných okolností, je ale směšné a nedůvěryhodné.   

Pro ČSSD je nepřijatelné, aby se ministr Jankovský, jehož úřad má na starosti maximální zprůhlednění veřejných zakázek, sám dostával do takto vážných podezření a nepředložil jasná a transparentní fakta, která by vše vysvětlila. Chováním ministra Jankovského navíc ztrácí jakoukoli důvěru veřejnosti sliby strany Věcí veřejné, která postavila své vládní angažmá na boji proti korupci a klientelismu.

Apeluji na ministra Jankovského, aby tyto vážné informace o podivných zakázkách okamžitě vysvětlil na základě jasných faktů, nikoli neustálým opakováním svého vlastnického vyvázání se z firmy. Ministr by měl také jasně doložit, proč jeho bývalá společnost získala řadu zakázek v ne zcela standardním výběrovém řízení. V opačném případě totiž pro pokračování ve funkci ministra pro místní rozvoj ztrácí jakýkoli mandát a měl by tuto funkci opustit.

Jiří Zimola, stínový ministr pro místní rozvoj za ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama