Mgr. Jiří Zimola

  • Z 2020
  • Nová Bystřice
  • místostarosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.04.2014 13:19:05

Přejeme si, aby projekt Jižní Čechy aktivní přilákal zase více návštěvníků

Přejeme si, aby projekt Jižní Čechy aktivní přilákal zase více návštěvníků

Na letošek avizovaný projekt Jižní Čechy aktivní si klade za cíl prezentovat náš kraj nejen jako pokladnici památek obklopenou čistým životním prostředím, ale hlavně jako region, který nabízí nepřeberné možnosti pro aktivní trávení volného času.

A to pro jednotlivce, rodiny s dětmi i seniory. Hejtman Jiří Zimola to řekl v pátek 4. dubna při zahájení již VII. ročníku veletrhu Jihočeský kompas 2014 v českobudějovickém Metropolu.

Jedná se o nejvýznamnější nabídku v oblasti regionálního i meziregionálního cestovního ruchu, turistiky a využití volného času, která pravidelně oslovuje ty, kteří v turistice podnikají, jejich klienty i běžné návštěvníky.

Zimola zároveň uvedl, že projektem Jižní Čechy aktivní navazuje kraj na předchozí úspěšné projekty, jako Žijeme v památkách či Jižní Čechy výstavní. „Jistě si všichni přejeme, aby ty Jižní Čechy aktivní přilákaly zase o nějaké to procento návštěvníků více, než k nám zavítali v loňském roce,“ dodal a popřál vystavovatelům mnoho úspěchů při prezentaci jejich lokalit.

Hejtman v této souvislosti připomněl, že v roce 2013 se v hromadných ubytovacích zařízeních na v kraji ubytovalo víc než milión hostů. Ve srovnání s rokem 2012 znamenají tyto výsledky nárůst o dvě procenta. „Na první pohled to není mnoho, ale vyjádřeno v absolutních číslech to znamená zhruba 20 tisíc návštěvníků, což přibližně odpovídá množství obyvatel Jindřichova Hradce.

Nárůst počtu turistů ostatně podtrhuje výsledek ankety Kraj mého srdce 2013, kde se jižní Čechy staly nejlepším místem v republice pro letní dovolenou a pěší turistiku. A rovněž obsadily i druhé místo za podmínky, které nabízejí pro cykloturisty.

Na závěr Zimola pozval všechny milovníky kol na zahájení letošní cyklistické sezony na jihu Čech, které se koná v soboru 19. dubna 2014 na českobudějovické náplavce u Vltavy.


Statistika návštěvnosti za rok 2013

*V roce 2013 se v hromadných ubytovacích zařízeních (HUZ) Jihočeského kraje ubytovalo víc než 1 milión hostů.

*Strávili zde cca 2,9 milionu nocí (počet přenocování stagnoval na úrovni roku 2012).

*Ve srovnání s rokem 2012 znamenají tyto předběžné výsledky nárůst počtu hostů o 2 %.

*Na první pohled to není mnoho, ale v absolutních číslech to znamená zhruba 20 tisíc návštěvníků, což přibližně odpovídá množství obyvatel města Jindřichův Hradec.

*V 1. a ve 4. čtvrtletí roku 2013 se v kraji ubytovalo nejvíc hostů za posledních 8 let.

*Výsledek za celý rok 2013 je druhý nejlepší od roku 2006.

Skladba návštěvníků za rok 2013

*V roce 2013 se na celkovém počtu hostů z více než dvou třetin podílejí rezidenti – hosté z ČR.

*Zbytek pak tvořili hosté z ciziny.

*Ze zahraničních návštěvníků jich přijela téměř pětina z Německa.

*Po 9 % připadá na hosty z Číny a Rakouska.

*Návštěvníci z Číny si tak udrželi 2. místo, na které se dostali v roce 2012, když předstihli Rakousko.

*Jinak hosté z asijských zemí tvořili v roce 2013 již 30 % ze zahraničních turistů, kteří na jih Čech zavítali.

*Oproti roku 2006 se zvýšil počet hostů z asijských zemí o 50,5 tisíc osob.

*Tato skutečnost pomáhá vykompenzovat úbytek tradičních návštěvníků z Německa, Rakouska a Nizozemska, kterých ve srovnání s rokem 2006 přijelo o 50,1 tisíce méně.

Jižní Čechy v konkurenci ostatních lokalit v ČR

*Z hlediska regionálního se Jihočeský kraj tradičně řadí mezi kraje s nejvyšší návštěvností. Stejně jako v roce 2012 se i v roce 2013 zařadil počtem hostů z ČR na 3. místo za Prahu a Jihomoravský kraj

*Počtem hostů z ciziny obsadil Jihočeský kraj 4. místo, za Prahou, která nemá v počtu zahraničních návštěvníků konkurenci, a dále za Karlovarským a Jihomoravským krajem.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama